Италиански фирми са силно заинтересовани от инвестиции в жп транспорта, инфраструктурата, дигитализацията в България. Това каза извънредният и пълномощен посланик на Италия в България Джузепина Дзара, по време на среща днес с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, съобщиха от министерството. По време на разговора са обсъдени различни сфери на взаимодействие, вкл. как правителството отговаря на кризата със спрените газови доставки от Русия.

Министър Нинова е запознала италианския посланик с възможностите за инвестиции в България и е представила подробно новия регистър за индустриалните зони. "Този регистър е съобразен с различните региони в страната ни, дава представа за демографската картина, и е един своеобразен пътеводител за инвеститора", подчертава икономическият министър.

"Моята цел е България да стане стратегически партньор на Италия за Балканите", заяви посланик Джузепина Дзара.

Италия е основен икономически партньор за България, като преките чуждестранни инвестиции възлизат на над 2 млрд. евро. "За нас е важно да ускорим взаимоотношенията между двете страни", заяви от своя страна министър Нинова.

Тя е представила и мерките, с които управляващите подпомагат домакинствата и бизнеса.

По време на срещата е обсъдена и идеята за създаване на Обща европейска стратегия по отношение на газа.

Корнелия Нинова и Джузепина Дзара са разисквали и проблема с недостига на квалифицирана работна ръка, от който страдат и българските, и италианските фирми, съобщават още от икономическото ведомство.

Италия може да отвори въглищни електроцентрали, при недостиг на газ

Италия може да отвори въглищни електроцентрали, при недостиг на газ

Страната възнамерява да увеличи вноса на втечнен газ