Износът на петрол от САЩ се срина от 5,185 млрд. долара през април до 3,205 млрд. долара през май, сочат предварителните данни на търговското министерство на страната. Това е сред основните причини търговският дефицит на страната, прогнозата за който беше да се свие, всъщност да нарасне през миналия месец.

Ножицата между износа и вноса се увеличила с 3,6 млрд. долара през май и е достигнала 74,3 млрд. долара. Медианната прогноза на анализатори, интервюирани от MarketWatch, беше той да се понижи до 66,5 млрд. долара, а според анкетата на ShareCast - до 68,3 млрд. долара. В крайна сметка и двете прогнози, изглежда, са неточни.

Износът през миналия месец се е понижил с 5,5 млрд. долара спрямо април и е възлизал на 90,1 млрд. долара, а вносът, който също е спаднал с 1,9 млрд. долара на месечна база, е бил на стойност 164,4 млрд. долара.

Втората вълна на коронавируса отново подрина търговията с петрол

Втората вълна на коронавируса отново подрина търговията с петрол

Цената на суровината пак се потопи под $40 за барел

Спадът на износа на категорията "индустриални запаси", в която влизат и петролните продукти, се е понижил с цели 11,8% на месечна основа до 29,9 млрд. долара.

"Все пак ние ще изчакаме окончателните данни, за да видим дали петролът е причината за целия спад", каза икономистът от Pantheon Macroeconomics Йън Шепърдсън. "Изключая индустриалните запаси, износът и вносът се понижават със съответно 2,5 и 3,1%, така че и дефицитът се покачи леко."