По време на вчерашната търговия, петролът отново се стопи под 40 долара за барел и при двата бенчмаркови сорта, като днес поевтиняването продължава. При американския лек спадът е от 0,66% до 37,76 долара за барел, а при брент - от 0,8% до 39,99 долара за барел, след като вчера той започна търговията при стойност от 42,14 долара за барел.

Същевременно стана ясно, че търсенето отново е надолу, след като Американският институт за петрола изтъкна, че петролните инвентории са нараснали с 1,749 млн. барела през седмицата, приключила на 19 юни. Предварително анализаторите очакваха да се наблюдава нарастване, но оценките им бяха за значително по-бавно покачване на инвенториите - с 299 хил. барела в САЩ.

Доклад: Европа може да се сблъска с недостиг на петрол в следващото десетилетие

Доклад: Европа може да се сблъска с недостиг на петрол в следващото десетилетие

Въздействието от пандемията вероятно ще засили риска от недостиг на доставки на петрол през 2020 г.

Този феномен се наблюдава, въпреки продължаващото понижаване на добива глобално. Само в САЩ производството се е свило от 13,1 млн. барела дневно преди затварянето на икономиката в средата на март до 10,5 млн. барела дневно на 12 юни, посочват от Бюрото за енергийна информация.

Но най-големият страх си остава, изглежда, започващата втора вълна от коронавирус. В България броят на новите случаи нарасна, но това се наблюдава и в много други страни по света. През последните два дни се наблюдават рекордни стойности на разкриване на коронавирус в САЩ, като вчера те достигнаха почти 38 хил. души, а във вторник бяха 33,3 хил. души.

"Поскъпването на петрола, което го доведе до най-високата му цена от март насам, е на пауза, тъй като техническите прогнози започват да изглеждат все по-предизвикателни", коментира ръководителят на стоковата стратегия на Saxo Bank Оле Хансен. "Сега вниманието се обърна от ОПЕК+ и продължаващото понижаване на добива към бъдещото възстановяване на глобалното възстановяване на търсенето."

Неговата прогноза е, че макар едва ли отново да станем свидетели на затваряне на стопанствата по света, както се случи от средата на март, самите индивиди вече ще са много по внимателни при излизания, пътувания и туризъм, което ще задържи търсенето на петрол ниско. "Пандемията промени начина, по който се държим колективно в публичните пространства", каза той.

Цена от $190 на петрола изглежда невероятна, но според JPMorgan е възможна и след пандемията

Цена от $190 на петрола изглежда невероятна, но според JPMorgan е възможна и след пандемията

Това са прогнозите от доклад на банката

Марджовете на рафинериите, въпреки лекото си покачване в Северозападна Европа и Сингапур, остават исторически занижени и са под нивата си от преди коронавируса. "Трудно може да се види значително покачване, докато запасите от рафинирани продукти не се понижат до по-лесно управляеми равнища", казаха стратезите от ING Уорън Патерсън и Веню Яао.