В Европа може да има недостиг на петрол в рамките на следващото десетилетие. Това ще направи още по-належащи подходите за по-масово използване на нисковъглеродна енергия, пише Guardian.

Според проучване производството на петрол може да намалее с по-бързи темпове, отколкото Европейският съюз (ЕС) да спре използването на изкопаеми горива. Това повишава риска от настъпваща криза на доставките на петрол и сътресения на пазара и на цените.

В доклада на френската организация за въпроси, свързани с климата, Shift Project, се казва, че още една причина да създадем свят без петрол е рискът от достигане на "пиково предлагане на нефт".

Според данни от норвежката консултантска компания Rystad Energy производството на петрол от Русия и бившите държави от СССР, които осигуряват над 40% от доставките на нефт в ЕС, вече е навлязъл в "систематичен спад"

И производството на петрол в Африка, което представлява повече от 10% от доставките на петрол в ЕС, през следващото десетилетие се очаква рязко да намалее.

Въздействието на пандемията от коронавируса вероятно ще засили риска от недостиг на доставки на петрол през 2020 г. и ще забави инвестициите в нови петролни проекти.

Цена от $190 на петрола изглежда невероятна, но според JPMorgan е възможна и след пандемията

Цена от $190 на петрола изглежда невероятна, но според JPMorgan е възможна и след пандемията

Това са прогнозите от доклад на банката

Очаква се големите петролни компании да намалят плановете си за разходи за предстоящата година с почти една четвърт, или близо 40 млрд. долара, за да се справят с предизвикателствата от коронавируса - намаляване на търсенето на петрол до 25-годишни минимуми и рязък спад на цените.

Според Rystad Energy кризата може да доведе до най-голямото търсене на петрол в света от 2027 до 2030 г., преди пазарът да влезе в драстичен спад.

Ръководител на анализа на Rystad Energy Пер Магнус Нисвен заяви, че все още не е немислимо светът да се сблъска със спад на доставките на петрол и сериозни скокове на цените, дори когато глобалното търсене на петрол започва да пада.

Цената на петрола се покачи над 40 долара за барел, след като падна на ниво от 16 долара по време на блокирането, заради на Covid-19. Големите производители на петрол от ОПЕК се споразумяха за историческа сделка за временно намаляване на количеството на петрола, което произвежда.

MAE: Петролният пазар ще се възстанови „най-рано“ след две години

MAE: Петролният пазар ще се възстанови „най-рано“ след две години

Търсенето на суровината ще спадне с 8,1 млн. барела през 2020 г. на годишна основа

Цените на петрола вероятно ще останат по-ниски поне още две години, тъй като глобалните икономики се възстановяват от икономическите последствия от пандемията, но могат бързо да се възстановят до средата на 2020-а, ако търсенето на петрол скочи над световния темп на производство.

"Бързият енергиен преход е от решаващо значение не само за климата, но и за избягване на трайни рецесии на развиващите се пазари, предизвикани от недостиг на нефт и енергия", споделя Нисвен.

С настъпването на втората вълна на коронавирус, пазарът на петрол се готви за нов тежък удар

С настъпването на втората вълна на коронавирус, пазарът на петрол се готви за нов тежък удар

Дългите позиции на Нюйоркската стокова борса постигнаха най-голямата си стойност от юли 2018 г. досега