Ниските цени на основните суровини оказват тежък негативен ефект на всички икономики от Бразилия до Южна Африка. Кой обаче е най-големият печеливш от тази ситуация?

Може да се каже, че това е Китай, който е и обвиняван за поевтиняването на тези стоки, заради забавянето на неговата икономика, пише Bloomberg.

Заради срива на цените на суровините Пекин спестява по 460 милиарда долара годишно, показват изчисленията на зам.-председателя на Goldman Sachs Кенет Къртис.

От тази сума 320 милиарда долара идват от евтиния петрол, а останалите – от консумацията на друга енергия, метали, въглища и селскостопански стоки.

Всичко това води до поевтиняване на живота в Китай, като се започне с намаляване или поне стабилизиране на цените за отопление и разходите за горива до тези за сурови материали, които ползват фабриките.  

От друга страна това стимулира Пекин да се придържа към идеята си за намаляване на зависимостта на икономиката от тежката индустрия и инвестициите и насчването й повече към вътрешното потребление и услугите.

Данните на местното министерство на търговията за 2015 г. показват, че азиатската държава е спестила 188 милиарда долара от внос на 10 от основните суровини от петрол до соя и природен газ.

“Това значително намали разходите на местните компании и подобри ефективността им”, коментира говорителят на ведомството.