Ескалирането на търговската война между САЩ и Китай представлява значителен риск, както за двете страни, така и за световната икономика, твърдят анализатори, цитирани от MarketWatch.

"Никой не печели търговските войни, дори и наблюдателите", коментира Грегъри Дако, главен икономист в изследователската компания Oxford Economics.

При сценарий, при който Вашингтон въвежда тарифи от 25% за целия внос от Китай, БВП на САЩ ще изгуби около 0.5%, оставяйки икономиката с около 45 млрд. долара по-слаба до 2020 г., отколкото при сценарий без тарифи. Това ще доведе до растеж на реалния БВП (растеж на БВП - минус инфлация) опасно близо до 1% до края на 2020 г.

Ръстът на БВП на Китай ще бъде понижен с около 1.3% през 2020 г., забавяйки се до безпрецедентните 5% на годишна база, докато световният БВП ще понесе значителна загуба от 0.5%.

При "екстремен сценарий" на многостранна търговска война, Oxford Economics моделира въздействието на САЩ, въвеждайки тарифи от 35% за целия китайски внос, 25% автомобилни тарифи в световен мащаб, плюс 10% общи тарифи за всички други стоки, внасяни от ЕС.

Според Oxford Economics, при този "екстремен сценарий", търговската война би довела до спад от 2.1% на БВП на САЩ през 2020 г., което ще доведе до рецесия по-късно през тази година. Китайската икономика ще се свие с 2.5%, докато икономиките на Европа и Япония ще отчетат средни загуби от по 1.5%, а световният БВП ще бъде понижен с 1.7%.

Припомняме, че вчера влязоха в сила увеличените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита за китайски внос за 200 милиарда долара.

Новите мита са в резултат на обвиненията на Белия дом, че Пекин се отказал от договорените при предишните преговори ангажименти в търговското проектоспоразумение със САЩ. Особено тежко засегнати ще бъдат потребителските стоки, като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки.

Китай заяви, че дълбоко съжалява за решението на САЩ да увеличат митата за китайски внос от 10 на 25% и добави, че ще отвърне с контрамерки.

Преди преговорите Тръмп обяви, че двете страни са били близо до сделка, но китайците са се опитали да я предоговорят. Той допълни, че е готов да увеличи обема на допълнително облаганите китайски стоки с още 325 милиарда долара.

Преговорите в американската столица бяха възобновени като китайските участници, водени от вицепрезидента Лиу Хе, бяха приети от финансовия министър Стив Мнучин и постоянния търговски представител Робърт Лайтхайзър.

Китайският вицепремиер Лю Хъ, който е водач на делегацията за търговските преговори със САЩ заяви, че е пристигнал във Вашингтон с "искрени намерения" и че вдигането на митнически тарифи "не е решение на проблема".

Говорейки пред китайската държавна телевизия, Лю Хъ посочи, че преговорите, целящи прекратяване на тарифната война със САЩ, "се сблъскаха с някои проблеми".

"Пристигнах в САЩ с искреност и се надявам да участвам в разумен и откровен обмен на предложения с американските преговарящи", заяви Лю Хъ.

"Китай, разбира се, смята, че повишаването на тарифите в сегашната ситуация не е решение на проблема, а вредно за Китай, за САЩ и за целия свят. Не бива да нараняваме невинни хора. Така че се надяваме да намерим оптимален начин за решаване на този въпрос", допълни Лю Хъ.

Увеличените от 10% на 25% тарифи няма да засегнат доставките, които са напуснали Китай преди този срок, което предоставя на двете водещи световни икономики още няколко дни до седмици, за евентуалното изработване на окончателно търговско споразумение, преди да се почувства цялостното негативно въздействие от новите високи митнически тарифи. Това означава, че стоките, които вече са напуснали китайските пристанища и летища преди петък в полунощ източно-американско време ще бъдат обложени на американска земя с досегашните мита от 10 на сто.