Световната икономика се забавя. По време на предишните рецесии развиващите се пазари бяха тези, които ѝ помогнаха да се върне отново към растеж. Сега обаче има един фактор, който би сложил прът в колелото на тези икономики при навлизане в рецесия и това е силният долар, пише CNN Business.

По време на финансовата криза преди десетилетие именно Китай беше двигателят, който стимулира глобалната икономика, като достигна ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от близо 9% на фона на силно вътрешно търсене.

"Без Китай световната икономика щеше да остане на негативна територия през 2009 година", казва стратегът от Bank of America Дейвид Хаунър.

Но условията през последното десетилетие се промениха и азиатския гигант трудно би могъл да повтори този успех. Страната забави значително растежа си, а анализаторите очакват тази тенденция да продължи и през следващата година.

UBS: Доларът ще доминира валутния пазар и през следващия четвърт век

UBS: Доларът ще доминира валутния пазар и през следващия четвърт век

Делът на еврото и юана в световните валутни резерви ще продължи да расте

Междувременно за останалите развиващи се пазари ще бъде трудно да се превърнат във фактор, който да помогне за избягването на нова рецесия заради силният щатски долар.

Основната причина за това е, че тези икономики са склонни да заемат в долари и заради това са особено зависими от представянето на зелената валута. Когато тя е по-скъпа, разходите за покриване на дълговете им също растат.

През последните месеци Федералният резерв постепенно намалява основните лихви, което от своя страна би могло да помогне за отслабване на долара. Това обаче може да не се случи толкова бързо, колкото е необходимо.

"Развиващите се пазари могат да помогнат за спасяването на света от забавянето, но това изисква по-евтин долар и действия от страна на ФЕД", казва Хаунър.

През тази година индексът ICE US Dollar, който отразява представянето на зелената валута спрямо шестте най-големи световни валути, показва, че той е нараснал с едва 1,6% през тази година. Ситуацията обаче изглежда различно спрямо валутите на развиващите се пазари.

От януари насам доларът е поскъпнал с 1,9% спрямо индийската рупия, с 4,1% спрямо бразилския реал и с 5,5% спрямо южнокорейския вон.