Наближава края на една изключително трудна и в същото време - много динамична за фондовите пазари година. Година, която ще остане в историята като година на здравна пандемия. И все пак, тя не бе лоша за инвеститорите като цяло.

Сега всеки сам за себе си трябва да определи своите инвестиционни цели и склонност към риск за следващата година, която също може да е много динамична и волатилна и отново доминирана от решенията на централните банки, правителствата и новините свързани с ваксините за новия вирус.

Ето част от очакванията на водещи експерти за представянето на ключови активи през следващата 2021 година:

Доларът

Всички се интересуват от това къде ще бъде доларът през следващата година. И според консенсусното мнение - той ще продължи да е слаб спрямо еврото и останалите основни валути.

Очакванията са, че подобряване на ситуацията за световния ръст, от тук нататък и до голяма степен следствие на успешна ваксина, ще доведат до по-нататъшно поевтиняване на "зелените пари" през 2021-ва година.

Доларовият индекс на Bloomberg се понижи с над 12% от мартенския си връх, до голяма степен благодарение на икономическият възстановяване на Китай и залозите за успешно въвеждане на ваксини.

"Доларът е подложен на натиск, тъй като настроението към риска остава добро - това започна в края на изборите в САЩ, а след това се засили с новините за ваксините", според Алвин Т. Тан, ръководител на стратегията за азиатска валута в RBC Capital Markets в Хонконг. "Слабостта трябва да продължи."

Щатският долар удължава загубите си, тъй като инвеститорите поддържат къси залози за валутата. Citigroup Inc. очаква доларът да поевтинее с 20% през 2021 г., когато ваксините станат широко достъпни, докато Goldman Sachs Group Inc. предпочита да скъсява щатската валута спрямо австралийския и канадския долар.

Рекордните вирусни инфекции в САЩ и разделянето за нови стимули също създават натиск върху световната резервна валута.

"С извънредните обезщетения, които изтичат в края на годината, това означава, че перспективите за САЩ ще останат слаби в началото на 2021 г.", пише Уин Тъйн, глобален ръководител на валутната стратегия в Brown Brothers Harriman & Co. "Това подкрепя дългогодишния ни призив за продължаваща слабост на долара."

Разбира се, подобно единодушие сред анализаторите, относно посоката на долара, може да е и сериозен контраиндикатор за това, което предстои за зелените пари. Така че имайте едно наум!

Петролът

Слаб долар по принцип е добра новина за петролът и останалите основни суровини. Но това не е достатъчно... Петролът се влияе в много по-голяма степен от търсенето и предлагането, а там новините не са особено оптимистични.

Организацията на страните-износителки на петрол има някои притеснения относно първата половина на следващата година поради "несигурността около въздействието на Covid-19 и пазара на труда върху перспективите за транспортно гориво на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие)."

Общо ОПЕК очаква търсенето на петрол да достигне 89.99 милиона барела на ден през 2020 г., което е с 9.77 милиона барела по-малко спрямо 2019 г. През 2021 г. търсенето ще се възстанови с 5.9 милиона барела на ден до 95.89 милиона. Тази нова прогноза е с 350 000 барела под предварителната оценка на ОПЕК.

В началото на декември, S&P Global Platts публикува прогнози за 2021 г., които са малко по-възходящи от тези на ОПЕК, но също така сочат към по-постепенно връщане към нормалното състояние.

Ваксините няма да бъдат широко разпространени до втората половина на 2021 г. и първите хора, които ги получават, вероятно ще бъдат възрастни хора или работници от фронтовата линия - "важни групи със сигурност - но не такива, които ще стимулират възстановяването на търсенето на петрол ", се казва в прогнозата на S&P. S&P очаква цените на Brent да "омекнат" до ниските 40 долара, преди да се върнат обратно към 50 долара до края на 2021 г.

"Предпазливостта обаче е оправдана, предвид несигурността по отношение на стабилния свободен капацитет на ОПЕК и внедряването на ваксини Covid-19", предупреждава прогнозата.

Като положителна страна за цените, ОПЕК също намали прогнозата си за предлагане за 2021 г. със 100 000 барела на ден "главно поради ревизии надолу в руското производство". Русия е част от алианс, известен като OPEC +, който се съгласи да възстанови производството постепенно, започвайки през януари - последната сделка ще върне производството по-бавно от първоначално очакваното.

Златото

Златото е поевтиняло с над 10% от върха си през август, но много анализатори остават положителни към благородния метал за следващата година.

Разпространението на Covid-19 все още не е овладяно, а броят на случаите е при тревожни нива в САЩ и Европа. И докато ваксината е на път, не е ясно още колко точно време ще е необходимо за овладяване на икономическите щети и колко големи ще са последните, след новите затягания на мерките.

И все пак притежанията във фондове, търгувани на борса, остават близо до рекорд за всички времена. Макрофонът за златото остава благоприятен и се подкрепя от политиката на Фед и останалите централни банки по света, за поддържане на рекордно ниски лихви.

Н дългосрочен план златото ще бъде подкрепяно от паричната политика на Европейската централна банка, която се очаква да разшири мерките си за стимулиране на икономиката, според анализатора на Commerzbank AG Даниел Бриземан.

"Не очакваме цената на златото да спадне значително по-нататък", каза Бриземан. "Вероятно ще се сблъскате с попътен вятър от страна на валутата през следващите седмици."

Централните банки станаха продавачи на злато за първи път от 2010 г. насам, докато някои страни производителки използваха почти рекордните цени, за да смекчат удара от пандемията на коронавируса.

Нетните продажби възлизат на 12.1 тона кюлчета през третото тримесечие, в сравнение с покупки от 141.9 тона година по-рано, според доклад на Световния съвет по златото. Продажбите се ръководиха от Узбекистан и Турция, докато централната банка на Русия също отчете първата си тримесечна продажба от 13 години насам.

Докато притокът в борсово търгувани фондове е стимулирал ръста на златото през 2020 г., покупката от централните банки помагаше да се подпомага златото през последните години.

Citigroup Inc. миналия месец прогнозира, че търсенето на централната банка ще се възстанови през 2021 г., след като тази година се забави от почти рекордните покупки през 2018 и 2019 г.

"Не е изненадващо, че при тези обстоятелства банките могат да прибегнат към своите златни резерви", каза Луиз Стрийт, водещ анализатор в WGC. "Почти всички продажби са от банки, които купуват от местни източници, като се възползват от високата цена на златото в момент, когато са фискално разтегнати."

Централните банки на Турция и Узбекистан са продали съответно 22,3 тона и 34,9 тона злато през третото тримесечие, съобщи WGC. Узбекистан диверсифицира международните резерви далеч от златото, тъй като централноазиатската държава се възстановява от десетилетия на изолация.

Златото се повиши до рекорд през тримесечието, въпреки че общото търсене на кюлчета спадна с 19% на годишна база до най-ниското ниво от 2009 г., съобщи WGC. Този спад дойде, тъй като търсенето на бижута в Индия спадна наполовина, докато потреблението на бижута в Китай също беше по-слабо.

Общото предлагане на злато намалява с 3% на годишна база, тъй като добивът на рудници остава депресиран, дори след като ограниченията на Covid-19 бяха премахнати при производители като Южна Африка. Тримесечен ръст на рециклирането смекчи спада, като потребителите спечелиха от високите цени.

Биткойнът

Биткойнът бе една от доминиращите теми на изминаващата си вече година. Той се оказа сред най-печелившите активи в световен план, благодарение на силното му търсене от институционални инвеститори и все по-голямото му приемане.

Лоялността на биткойн маниаците е по-голяма от всякога, като към тях се присъединяват и имена на световноизвестни инвеститори.

Нова анкета установява, че 72% от биткойн инвеститорите са настроени изключително положително към криптовалутата и ще се придържат към нея, дори ако цената по някакъв начин падне до нула. За това проучване са събрани общо 22 635 гласа.

Инвеститорът милиардер Пол Тудор Джоунс нарече биткойна по-рано през годината - "най-добрата търговия за инфлация", в момент, когато токенът се повиши над психологическата граница от 13 000 долара. А само два месецо по-късно и криптовалутата се търгува вече при нива от над 19 000 долара, на път към следващата психологическа граница

Ралито на Биткойн през октомври ще продължи, тъй като инвеститорите започват да грабват символа като инфлационен хедж, заяви още именития инвеститор.

Но има и много по-големи оптимисти за биткойна.

Близнаците Уинклевос смятат, че текущият ръст на биткойна се различава от предишния бум, тъй като институционалните инвеститори вече са купили криптовалутата.

"Това са най-сложните инвеститори, най-умните хора в стаята, които купуват биткойн тихо", каза Тайлър Уинклевос.

Биткойнът може да детронира златото и да поскъпне 25-30 пъти спрямо сегашните си нива, според Камерън Уинклевос.

Но има дори и още по-оптимистични прогнози за най-голямата и стара криптовалута. Какво ще кажете за 400 000 долара за биткойн... Това е цифрата посочена от Скот Минерд, главен инвестиционен директор на инвестиционната банка Guggenheim Partners, който направи тази прогноза пред Bloomberg News в средата на декември.

Минерд каза, че банката му е започнала да разпределя към биткойн, когато е била на 10 000 долара, и макар това да е предизвикателство, тъй като цената вече е по-близка до 20 000 долара, "нашата основна работа показва, че биткойнът трябва да струва около 400 000 долара".

Скокът от тук до 400 000 долара се основава на "недостиг и относителна оценка въз основа на неща като златото като процент от БВП. Биткойнът всъщност има много от атрибутите на златото и в същото време има необичайна стойност по отношение на транзакциите", каза Минерд.

Лари Финк, основателят и главен изпълнителен директор на най-големия мениджър на активи в света BlackRock, заяви по-рано този месец, че биткойнът може да се превърне в актив на глобалния пазар.

Пол Тудор Джоунс каза, че биткойнът "му напомня за ... интернет акциите от 1999 г."...

Друг голям бик за биткойна, възпитаникът на Goldman Sachs Раул Пал, написа в туитър в средата на декември, че вижда биткойна 10 пъти по-висок, отколкото е сега. Неговата цел за декември 2021 г. е 250 000 долара, каза Пал в коментар по имейл.

По думите на Пал, главен изпълнителен директор на Global Macro Investor и съосновател на Real Vision financial и Crypto TV, "биткойнът изяжда света", когато става въпрос за възвръщаемост на активите.

Българска Фондова Борса Индексът на сините чипове ЅОFІХ почти през цялата година бе в топ-5 на най-зле представящите се индекси в света, като към края на годината се изкачи до "непрестижното второ" място.

Като че ли реакцията на инвеститорите на пода на борсата ни обаче, изглежда малко преекспонирана. Индексът се понижи заради коронавируса, след като вече бе в мечи пазар и спад от над 20% от наскорошен връх, за разлика от всички останали пазари по света.

В допълнение новото понижение от 20% освен, че бе съпоставимо с това на най-засегнатите пазари (от коронавируса) по света, не бе последвано от възстановяване от дъната през март, по подобие на останалите пазари.

Всичко това дава добри предпоставки за сериозен "догонващ потенциал" за родния капиталов пазар през 2021-ва година. Особено ако видим относително бързо разпространение на ваксините и ускорено отваряне на икономиката ни, засегната от коронавируса.

Международните фондови пазари

С провежданата мащабна кампания за ваксинация срещу коронавирус пазарът се чувства бичи. Индексът S&P 500 продължава да се изкачва близо до рекордни стойности и прогнозите за 2021 г. са абсолютно сходни - по-нататъшен ръст за пазарите.

Стратегът на Deutsche Bank Джим Рийд пише в бележка до клиентите си, че консенсусът се чувства толкова краен, че се чуди дали този възходящ случай за прогнозите за S&P за 2021 г. не е "най-големият консенсус в историята".

"Справедливо е да се каже, че през 25-те години, в които се занимавам с това, не мога да си спомня време, когато толкова малко анализатори (ако има изобщо такива) оспорват централния сценарий", пише Рийд. "Това предупредителен знак ли е или отражение, че новините за ваксините са еднакво положителни и променят играта през последните 5 седмици?"

В последното месечно проучване на Deutsche Bank сред над 900 професионалисти на пазара, 48% от анкетираните заявиха, че смятат, че акциите както в САЩ, така и в Европа ще бъдат по-високи след три месеца. Това е толкова възходящо, колкото и миналия месец, пишат стратезите на Deutsche Bank, водени от Рийд. Очакванията за 12 месеца бяха вторите най-бичи за годината, също с 48%. Ръстът на пазара не е превърнал много бикове в мечки.

Въпросът "какво означава този единодушен консенсус" беше споделен и от стратега на Baird Private Wealth Майкъл Антонели, който каза на Yahoo Finance, че се почесва по главата при консенсуса: "Едно от нещата, за които се притеснявам през следващата година, е идеята за бум на пазара", каза той.

Тежките очаквания влагат "малко страх в мен, когато започна да мисля, как ще го играя, ако тези неща вече са оценени в цената?", каза Антонели.

Хю Джонсън, главен изпълнителен директор и председател на Hugh Johnson Advisors, каза този месец пред Yahoo Finance, че макар да смята, че пазарът е малко надценен, той конкретно не вижда нещо за особено притеснение през следващата година.

Друг стратег, главният инвестиционен директор на Capital Wealth Planning Джеф Саут, също заяви пред Yahoo Finance наскоро, че пазарът "определено е изпреварил себе си и" може да види известна пауза. Но подобно на Джонсън, той каза, че все още има смисъл да бъдем бичи, особено в дългосрочен план.

"Светските бичи пазари са склонни да продължат от 18 до 20 години", каза Саут. "Мисля, че хората са твърде предпазливи тук. Мисля, че хората са недостатъчно инвестирани." *

Maтepиaлът e c aнaлитичeн xapaĸтep и нe e cъвeт зa пoĸyпĸa или пpoдaжбa нa aĸтиви нa финaнcoвитe пaзapи.