Стоките са изправени пред обезсърчаващ набор от предизвикателства в последния участък от една бурна година, след като записаха първата си последователна тримесечна загуба от 2019 г. насам.

Смущения в търсенето, тъй като централните банки повишават лихвите, за да се борят с инфлацията, енергийната криза в Европа, екстремните климатични рискове и дълбоките политическата несигурност в Китай, са сред основните фактори, които инвеститорите ще трябва да вземат предвид, за да се ориентират в обстановката.

В краткосрочен план търговците са съсредоточени върху ОПЕК+, като алиансът обмисля значително намаляване на доставките. В същото време, газовите пазари ще бъдат нащрек, тъй като Москва ескалира напрежението с Европа. На други места въздействието на урагана Иън е подложено на наблюдение, в момент когато президентът Джо Байдън се отправя към Флорида, докато Китай се насочва към ключовия конгрес на Комунистическата партия в средата на октомври.

Goldman Sachs Group Inc. сега смята, че стоките са попаднали под отрицателното въздействие на силния долар, резултат от промените в лихвените проценти, докато Федералният резерв прави всичко възможно да овладее инфлацията. В допълнение към срещите на ОПЕК+, ето ръководство за основните теми, които ще оформят суровините през остатъка от годината.

Време е за намаляване?

Петролът току-що ограничи болезнена тримесечна загуба, като суровините се охладиха и анализаторите са дълбоко разделени относно това, което следва. Разговорите тази седмица ще бъдат доминирани от ключова среща на ОПЕК и съюзниците, докато обсъждат друго съкращаване на производството, за да се борят със слабото потребление и падащите цени. Групата ще обмисли намаляване с повече от 1 милион барела на ден, според делегатите, докато министрите се срещат лично в сряда за първи път от повече от две години.

Докато Standard Chartered Plc посочва, че се задава "голям излишък" на петрол, а топ търговецът Trafigura Group вижда продължаваща слабост в краткосрочен план, Goldman Sachs Group Inc. прогнозира затягане на пазарите, тъй като потребителите преминават от супер скъп газ към петрол. Според Международната агенция по енергетика доставките също могат да намалеят с наближаването на ембаргото на ЕС върху руския петрол. Волатилността изглежда гарантирана.

Тежка зима

Дали усилията на Европа за укрепване на доставките на гориво и преконфигуриране на газовите пазари ще бъдат достатъчни, за да се избегне изтощителна криза? Министрите на Европейския съюз току-що одобриха друг спешен пакет, включващ цел за намаляване на търсенето и извличане на печалба от енергийните компании. Вероятни са още стъпки тази седмица на фона на повишеното напрежение след мистериозните подводни взривове на газопровода "Северен поток".

Енергийният смут в Европа ще бъде в центъра на вниманието на конференция в Лондон от вторник, включваща висши ръководители от Shell Plc, Vitol Group, E.ON SE и TotalEnergies. Положителната страна е, че запасите на газ в региона са по-високи от нормалното за това време на годината, около 88% от капацитета. Но много зависи от суровостта на зимата: големите студове бързо ще подкопаят запасите, като същевременно ще натрупа натиск върху правителствата за по-строг контрол върху търсенето и цените.

Ситуацията в Пекин

Китайското търсене остава ключова несигурност за всичко - от петрол до мед и храни. Въпреки че през последните дни имаше нотки на оптимизъм, не е ясно, дали приглушената икономическа картина ще се промени много дори след партийния конгрес. Президентът Си Дзинпин е много вероятно да спечели трети мандат и да промени своя топ екип. Това трябва да освободи повече пространство за политически маневри, но е малко вероятно да се появят ясни промени преди следващата година.

Търсенето на метали, включително мед и стомана, може да покаже известно подобрение, тъй като разходите за инфраструктура се увеличават. Но кризата с имотите е тази, която доведе цените на желязната руда до дълъг период от месечни спадове. Неотдавнашните ходове на Пекин в подкрепа на жилищното строителство ще осигурят само ограничена подкрепа, а намаляването на задлъжнялостта на строителите на недвижимите имоти, остава важен приоритет за правителството. А относно политиката Covid Zero, която възпрепятства търсенето на гориво, очакванията остават ниски за облекчаване на ограниченията в скоро време.

Проверка на разходите за реколта

Организацията на обединените нации предостави последната си снимка на световните цени на храните в петък. Индексът пада всеки месец след рекорда през март, но инфлацията на храните все още е висока и заплахите за реколтата остават. Бъдещето на сделката за "сигурния коридор" за износа на Украйна изглежда крехко преди изтичането й през ноември.

Предлагането на зърно може да намалее "през следващите месеци, тъй като руско-украинската война продължава да намалява черноморския износ и екстремните метеорологични условия означават, че глобалните запаси са изтеглени", каза Capital Economics.

Метална мания

Най-големият скок на цената на алуминия миналата седмица беше интересен обрат в края на мрачното тримесечие за металите. Bloomberg News съобщи, че Лондонската метална борса ще започне консултации относно потенциална забрана на руския метал. Въпреки че "бездействие" е опция за LME, дори започването на преговори е промяна в тактиката и показва как войната на Русия срещу Украйна все още може да причини повече хаос.

Goldman отбеляза, че "геополитическата ситуация не стимулира премахването" на метали от най-голямата платформа за търговия в света. Но геополитиката изглежда натоварена с войната на Русия в Украйна.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на стоки на стоковите пазари.