Днес приключва двудневната среща на върха между ЕС и Канада, на която се разглеждат взаимоотношенията в различни сфери като икономика, околна среда, външна политика и общи ценности, съобщават световните агенции.

След като ЕС се отказа от Русия като надежден партньор за доставка на полезни изкопаеми и горива, Канада може да изиграе ключова роля като потенциален доставчик на петрол, природен газ и редки елементи за високите технологии. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Алекс Нестор, който е вицепрезидент на Канадско-българската бизнес мрежа.

Според Нестор взаимоотношенията между ЕС и Канада ще се задълбочават с висока скорост, имайки предвид геополитическата и геоикономическата обстановка в света.

Как амбициите на Канада за производство на втечнен природен може да прекроят глобалния пазар

Как амбициите на Канада за производство на втечнен природен може да прекроят глобалния пазар

Страната иска да се превърне в основен износител на LNG през следващите години

"Имайки предвид световната геополитическа ситуация, съм убеден, че е въпрос на време да се създаде суперикономически блок от двете страни на Атлантика - и СЕТА беше първата стъпка", посочи Нестор.

Присъствието на Канада в българската икономика

Търговско-икономическите отношения между ЕС и Канада започнаха с договора СЕТА, който влезе в сила през 2017 г. В България предстои да бъде ратифициран на второ четене в парламента.

Като резултат от този договор се предвижда много засилена търговска и икономическа активност. С подписването на СЕТА износът на България за Канада от 2017 г. се е увеличил с около 78%. Същността на договора е, че са премахнати почти всички тарифи и мита, като включва стокообмен, услуги и обмяна на интелектуална сила.

"Мултинационалните компании отдавна са от двете страни на Атлантика. Тези споразумения по-скоро биха създали и обобщили правилата, като позволят и на малкия и среден бизнес в България да има по-лесен достъп до пазара в Северна Америка и Канада и Европа. Падането на визите между нашата страна и Канада вече улесни много българския бизнес", подчерта Алекс Нестор.

Една от целите на Канадската търговска камара е да помага на българския бизнес да излезе на канадския пазар. От друга страна и канадските фирми трябва да бъдат запознати с това какво предлага България от гледна точка на привличане на инвестиции. Ако се започне производство в България например, отваря вратите до целия европейски пазар.

По отношение на присъствието на Канада в българската икономика Нестор посочи, че канадската страна е изключително силна в ИТ сектора и предвид факта, че българският ИТ сектор също е много силен, той вижда добри възможности за интерфейс.

В България има около 200 фирми, които внасят или изнасят продукти от Канада, и вероятно ще бъдат заинтересовани да увеличат търговския си обмен.

Според експерта канадското правителство наблюдава с интерес какво се случва с американските реактори в Козлодуй и договорите, които се подписват. Канада имат много силна експертиза в ядрената енергетика и след като "Уестингхаус" навлезе сериозно в другата фаза на пазара, със сигурност ще има канадско участие.

Откриха първия български парк в Канада в чест на строителния предприемач Игнат Канев

Откриха първия български парк в Северна Америка в чест на строителен предприемач от Русе

Той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф-съоръжения от световна класа