В опит да стимулират китайските двойки да отглеждат повече деца, местните власти в най-населената страната в света започнаха да излизат с предложения за различни стимули, пише Nikkei. Идеите идват след решението на Пекин да премахне забраната за повече от две деца в семейство - процес, който все още не е приключил.

Поднебесната империя се отказа от ограничението, след като преброяването на населението и прогнозите на демографите показват, че икономиката ще се изправи пред застаряващо население и свиване на хората в работоспособна възраст.

Населението в страната е сред най-бързо застаряващите сред големите икономики. През тази година раждаемостта вероятно ще продължи да намалява, според здравните власти, и може да падне до дъното от 11,97 млн., отчетено през 1961 г.

Сред проблемите в Китай обаче е и ниският стандарт на живот и високите разходи за образование, които отказват двойките от раждането на повече деца. Местните власти започнаха да излизат с идеи как да облекчат ситуацията: включително чрез $80 месечни помощи и допълнителен месец отпуск.

Климатичната криза кара все повече хора да се отказват от раждането на деца

Климатичната криза кара все повече хора да се отказват от раждането на деца

Промените допринасят за един от най-значимите дългосрочни проблеми пред икономиката