Индустриалното производство, което е най-значимият двигател на китайската икономика, продължи да се забавя през октомври. Данните на Националното бюро за статистика показват, че то е нараснало с 4,7% на годишна основа - значително под медианната прогноза от 5,4% и под ръста от септември, когато се покачи с 5,8%, предаде Reuters.

Освен самото индустриално производство е отчетен и спад на неговия индекс. През изминалия месец то се е свило с 3,8% на годишна основа. По този начин октомври е третият пореден месец на понижение на експорта на индустриални продукти. Производството на стомана спада до 7-месечно дъно, а за пръв път от над година насам е регистрирано и понижение на производството на цимент.

Производствената активност в Китай се свива по-бързо от очакваното

Производствената активност в Китай се свива по-бързо от очакваното

И компаниите освобождават работници

Забавяне се наблюдава и при търговските продажби, които се покачват с най-бавния си темп за последните 16 години. Инвестициите във фиксирани активи се сринаха до най-ниската си стойност в история. Цените на производител отчетоха най-бързия си спад от повече от три години. В комбинация със забавянето на икономиката през третото тримесечие, икономиката на страната вероятно ще продължи да изпитва затруднения до края на година и в началото на 2020 г.

"Данните подкрепят позицията ни, че насрещните ветрове срещу растежа остават силни и икономиката тепърва ще достигне до дъното", посочват от финансовия холдинг Nomura в писмо. Според тях растежът на брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие ще бъде 5,8%, с два процентни пункта по-нисък от предходното.

Китай се превръща в най-голямото главоболие за германския бизнес

Китай се превръща в най-голямото главоболие за германския бизнес

Предприятията в най-голямата европейска икономика не са били толкова песимистично настроени от години

Китай не е единствената страна, засегната от търговската война със САЩ, която доведе до спад на търсенето на глобално равнище и нанесе удар върху предлагането и финансовите пазари. Икономиката на Япония се забави до почти нулев растеж през третото тримесечие, което се превърна в най-слабото от година насам.

Несигурността пред постигането на споразумение между Вашингтон и Пекин вероятно ще продължи да засяга пазарите на глобално равнище. Вече малцина са оптимисти, че дори и постигането на частична договорка ще повлияе върху производителите. "Дори и ако се постигне ограничено споразумение през следващите месеци, това просто ще позволи фокусът да се премести върху по-неразрешимите проблеми, които според нас ще доведат до пропадане на търговските преговори", коментира икономистът от Capital Economics China Мартин Линдж Расмусен.

В Китай се връщат към кучешкото месо заради дефицита на свинско

В Китай се връщат към кучешкото месо заради дефицита на свинско

Епидемията от чума по прасетата причини загуби от поне 140 млрд. долара на производителите в страната

Същевременно икономиката на Китай изпитва и вътрешни проблеми. Потреблението беше засегнато от нарастването на цените на основни продукти като свинското - най-предпочитаното месо в страната - и от увеличаването на печатането на пари от Китайската народна банка, което като цяло повишава индекса на потребителските цени.