САЩ и Западна Европа са най-големите производители и продавачи на оръжие и военни услуги в света. Те държат 82% от световния оръжеен пазар, а компаниите им са едни от най-печелившите сред 100-те най-големи оръжейни производители в световен мащаб.

Общите оръжейни продажби нарастват с 1.9% през 2016 г., достигайки 374.8 млрд. долара. Те се повишават за пръв път след 5 последователни години на спад, показва проучване на Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (SIPRI).

Общият ръст на продажбите е равен на близо 0.5% от световния брутен вътрешен продукт, като се повишава с 38% от 2002 г. насам.

Доминацията на САЩ

Изтребителите F-35 са новата гордост на авиацията на САЩ

Източник: Lockheed Martin

Изтребителите F-35 са новата гордост на авиацията на САЩ

Американските компании убедително оглавяват списъка на оръжейните продавачи, а страната продължава да поддържа най-големите военни разходи в света.

Компаниите от най-голямата световна икономика увеличават продажбите си с 4% през миналата година до 217.2 млрд. долара, а 57.9% от световните продажби на оръжие идват от САЩ. Ръстът се дължи главно на военните операции на Пентагона в чужбина, както и покупката на големи американски оръжейни системи от други държави.

"Най-големият производител на оръжие в света Lockheed Martin увеличи продажбите си с 10.7% през 2016 г., достигайки 40.8 млрд. долара - значително увеличавайки разликата между него и Boeing - вторият по големина производител на оръжие", се казва в проучването.

"С придобиването на производителя на хеликоптери Sikorsky в края на 2015 г. и с по-високите обеми на доставки на бойните самолети F-35, Lockheed Martin отчете значителен ръст на оръжейните си продажбите през 2016 г.", казва Од Фльоран, директор на Програмата за оръжия и военни разходи на шведския институт.

Някои от американските компании растат, придобивайки военни услуги на по-големи компании. Такава е Leidos, която купи бизнеса с информационни технологии и технически услуги на Lockheed Martin през 2016 г.

Отговорът на Западна Европа

Caмoлeтoнocaчът Kpaлицa Eлизaбeт e флагманът нa вoeннoмopcĸитe cили на Великобритания

Източник: Wikimedia

Caмoлeтoнocaчът Kpaлицa Eлизaбeт e флагманът нa вoeннoмopcĸитe cили на Великобритания

Оръжейните компании от Западна Европа са продали продукция за 91.6 млрд. долара - с 0.2% повече от 2015 г. Решението за Brexit явно не е повлияло върху продажбите на британските фирми, които се повишават с 2% през миналата година. Една от тях - GKN, която произвежда аерокосмически компоненти, бележи ръст на продаденото от цели 43.2%.

Продажбите на BAE Systems, четвъртият по големина производител на оръжия в света, остават стабилни, нараствайки с 0.4%.

Друг сериозен продавач от региона е Германия, чиято реализирана военна продукция нараства с 6.6%. "Германското увеличение за 2016 г. се дължи главно на ръста на продажбите на производителя на бронетранспортьори Krauss-Maffei Wegmann (12.8%) и на производителя на наземни системи Rheinmetall (13.3%)", отчита старшият изследовател на института Питер Веземан.

Държавите, купили най-много оръжие от България от 1950-а насам

Държавите, купили най-много оръжие от България от 1950-а насам

Най-голям дял има бронираната техника

"И двете компании са се възползвали от търсенето на оръжие в Европа, Близкия изток и Югоизточна Азия", посочва той.

За разлика от британските и германските, трансевропейските, френските и италианските компании отбелязват спад в продажбите.

Американските и западноевропейските компании съставят общо 82.4% от продажбите на оръжия за 2016 г.

Русия увеличава продажбите, но растежът се забавя

Снимка 328457

Източник: Getty Images

Руските фирми също се наслаждават на успешна година, като продадената продукция продължава да се увеличава с 3.8% до 26.6 млрд. долара през 2016 г. Руските компании държат 7.1% от общите оръжейни продажби в света.

"Големите икономически трудности, с които се сблъска Русия през 2016 г., допринасят за забавяне на темпа на растеж на продажбите на оръжие на руски компании", посочва сътрудникът на института Симон Веземан.

От десетте руски компании, включени в списъка, 5 са регистрирали ръст на продажбите, а останалите 5 бележат спад. Най-високо класираната руска компания е United Aircraft Corporation, която заема 13-о място

Продажбите й са се увеличили с 15.6% в сравнение с 2015 г., заради увеличените доставки за руските въоръжени сили и по-високия обем на износа.

Южна Корея води сред новите производители

Оръжията на Южна Корея по нищо не отстъпват на тези на северната й съседка

Източник: Getty Images

Оръжията на Южна Корея по нищо не отстъпват на тези на северната й съседка

Южна Корея доминира сред т.нар. "нововъзникващи производители", в които се включват Бразилия, Индия, самата Южна Корея и Турция.

Корейските компании се радват на ръст на продажбите от 20.6% до 8.4 млрд. долара, а въоръжаването им е свързано с опасенията от ракетните и ядрените програми на Северна Корея.

"Постоянните и нарастващи възприятия за заплаха водят до придобиването на военно оборудване от Южна Корея, а тя все повече се обръща към собствената си оръжейна промишленост, за да заводоли търсенето си на оръжие. В същото време страната се стреми да осъществи целта си да стане основен износител на оръжие", казва Симон Веземан.

Продажбите на оръжие на бразилски и турски компании също нарасват през 2016 г., като се повишават съответно с 10.8% и 27.6%.

"Нарастването на продажбите на оръжие се очакваше и се дължи на въвеждането на нови национални програми за големи оръжия, продължаващите военни операции в няколко страни и постоянните регионални напрежения, които водят до увеличаване на търсенето на оръжие", обясняват експертите.