Министерството на природните ресурси преоцени запасите от полезни изкопаеми в Русия в края на 2018 година. Цената на петролни ресурси почти се удвои - до 74,5 трилиона рубли (Валутен курс днес - 64,43 рубли за долар и 71,24 рубли за евро, бел. ред.). Общата стойност на природните ресурси в страната се оценява на близо 100 трилиона рубли, информира агенция РБК.

За втори път в историята Министерството на природните ресурси и екологията оцени пазарната стойност на запасите от природни изкопаеми - нефт, газ, въглища, злато, мед, желязна руда и диаманти. Общата им стойност в края на 2018 г. достигна 93,4 трилиона рубли. - в сравнение с 55,2 трилиона рубли в края на 2017 г., следва от данните на ведомството, актуализирани на 17 септември.

По-голямата част от ресурсното богатство на страната се пада на петролните запаси - 74,5 трилиона рубли. През предходната година те са се увеличили с 88% (от 39,6 трилиона рубли). Увеличението на запасите от петрол във физическо измерение не е толкова впечатляващо - с 8,7%, от 9,04 млрд. тона на 9,83 млрд. тона. Това означава, че единицата петролни запаси е повишила стойността си , според Министерството, със 73% за година.

Оцениха целия нефт на 1 трилион долара

Паричната стойност на петролните запаси достигна 71,7% от БВП през 2018 година. В доларово изражение руските петролни резерви са увеличили цената си с 385 милиарда долара и достигнаха 1,07 трилиона долара.

Министерството на природните ресурси за първи път оцени пазарната стойност на минералните запаси в Русия в края на миналата година за 2017 припомня РБК . За оценката се използва метод, основан на потенциалните доходи, свързани с експлоатацията на съответните ресурси.

15 долара за барел руски петрол

От оценката на Министерството на природните ресурси следва, че цената на барел руски нефт е около 1000 рубли, или 15,5 долара по сегашния курс. Това е сравнимо с оценката, дадена през февруари 2019 г. от заместник-министъра на енергетиката Павел Сорокин: в интервю за "Ведомости" той каза , че цената на руския нефт е ниска, 8-20 долара за барел (без транспорта).Някои от нефтените и газовите компании публикуват прогнозни бъдещи парични потоци от производството на нефт и газ въз основа на доказани резерви в края на годината. В повечето случаи те са сравними с изчисленията на Министерството на природните ресурси.Например трите най-големи петролни и газови компании в страната - Роснефт, ЛУКОЙЛ и "Газпром нефт", значително увеличиха тази оценка през 2018 г. Стойността на бъдещите приходи на Роснефт се увеличи с 21%, до почти 11 трилиона рубли; на Лукойл - със 71%, до 4,9 трилиона рубли; на "Газпром нефт" - с 47%, до 2,9 трилиона рубли. Други компании не разкриха тези данни.

Газовите резерви също се увеличиха

Министерството на природните ресурси преразгледа и стойността на запасите от природен газ - от 11,3 трилиона до 14,1 трилиона рубли. В реално изражение те се увеличиха с 3,6%, до 15 трилиона кубически метра. метра. Това е значително по-малко от газовите запаси от всички категории в Русия - 73 трилиона кубически метра. м, съобщи на 18 септември шефът на Министерството на природните ресурси Дмитрий Кобилкин. Оценката на златните запаси на Русия също се увеличи - от 480 милиарда на 614 милиарда рубли, на желязна руда - от 808 милиарда до 1,2 трилиона рубли, на диаманти - от 505 милиарда до 546 милиарда рубли.

В същото време запасите от мед и въглища в стойностно изражение леко намаляха.

От чужбина запасите изглеждат по-големи

Британската петролна компания BP, най-уважаваният корпоративен доставчик на данни за нефт и газ, оцени доказаните запаси от петрол в Русия в края на 2018 г. на 14,6 милиарда тона - с 48% по-високи от оценката на Министерството на природните ресурси. Доказаните запаси от природен газ BP оценяват на 38,9 трилиона кубически метра. м - 2,6 пъти повече от Министерството на природните ресурси.

Световната банка за последен път през 2018 година оцени стойността на всички минерални и енергийни ресурси на Русия (нефт, газ, всичи видове въглища, метали и минерали) в $5,5 трилиона, в том число на петрола - $3,4 трилиона.