Дали Европа ще се изправи пред енергийната криза зависи най-вече от това колко ниско ще паднат температурите през януари.

"В случай, че зимата е студена, ще се изправим пред истински проблем", коментира главният изпълнителен директор на най-големият европейски оператор на съоръжения за съхранение на природен газ Snam SpA Марко Алвера, цитиран от Bloomberg.

Студеното време ще увеличи потреблението на газ и ще изчерпи запасите. Това би могло да доведе потенциално до "опасен" момент.

Запасите на газ в Европа са необичайно ниски за това време на годината и се използват по-бързо от обикновено. Прогнозите за по-студена зима "уплашиха" пазара и цените се повишиха дори преди официално да започне зимата. Това може да принуди фабрики и заводи да понижат потреблението и намалят продукцията си.

Икономическият министър на Италия наскоро дори предупреди за риск от прекъсване на електрозахранването в цяла Европа, в случай, че няма достатъчно газ за генериране на електроенергия.

По думите на Алвера няма да има "продължителни прекъсвания на електрозахранването", но индустриалните потребители може да бъдат помолени от правителствата да намалят търсенето.

Високите цени на газа през лятото не позволиха запълването на съоръженията за съхранение толкова, колкото през последните години и резервите се изчерпват бързо. Европейските съоръжение сега са запълнени на около 68%, което е спад на месечна база, според данни на Gas Infrastructure Europe.

Според Алвера Европа трябва да създаде стратегически резерв от газ, подобно на стратегическия петролен резерв на САЩ. Когато цените на газта станат твърде високи, доставките могат да бъдат пуснати на пазара.

"Съхранението на газ трябва да въпрос на националната сигурност и е много по-важно и стратегическо от съхранението на петрол", казва Алвера.