Докато светът е вперил поглед в разговорите между Русия и ОПЕК за орязването на добива на петрол, в Кремъл се водят не по-малко съществени преговори, които могат да окажат значителни промени върху енергийната индустрия на най-голямата страна.

Властите в Москва са изправени пред голям проблем – парите, идващи от продажбата на черно злато, които стоят в основата на бюджета на Русия, просто се изпаряват, пише Bloomberg.

„Когато цените на петрола са високи, това окуражава компаниите, като „Роснефт” и „Лукойл”, да стимулират добива”, обяснява енергийният анализатор от „Газпромбанк” Александър Назаров.

„Сега Кремъл и тези фирми трябва да намерят нов начин да се справят с проблема с ниските приходи, дори това да означава, че мерките ще засегнат добива при това в продължителен период”, допълва той.

По думите на експерта бюджетът на Русия е силно застрашен. „Правителството разбира, че повишаването на данъците ще навреди на бъдещите перспективи, но няма друг избор”, твърди Назаров.

Русия пуска за приватизация „Роснефт” и още 7 компании до края на седмицата

Заради кризата: Русия разпродава ключови държавни предприятия

В списъка може да влязат eнергийни компании и държавните железници

Въпреки че държавният контрол върху петролната и газовата индустрия в страната все още е силен, голяма част от сектора остава независим. Тя е управлявана от деликатния баланс между максимизиране на приходите от данъци и стимулиране на растежа от страна на Москва.

Години наред тази стратегия беше успешна и осигуряваше половината от бюджета на Русия. Колапсът на цените на петрола обаче разруши това равновесие, като изправи икономиката на страната пред огромен дефицит и втора последователна година на рецесия.

Битката между Русия и Украйна достигна близо $100 милиарда

Битката между Русия и Украйна достигна близо $100 милиарда

Съдебната война между съседните страни тепърва започва

В отговор на спада на енергийния пазар производителите орязаха инвестициите си, като този процес може да се засили, ако Кремъл повиши още данъците. Въпреки този риск, печалбите на дружествата остават желан източник на допълнителни приходи.

Така например за най-голямата държавна енергийна компания „Роснефт” анализаторите очакват, че ще отчете нетни приходи от 487 милиарда рубли или 6,6 милиарда долара за 2015 г. Подобен резултат би бил с 40% по-висок от този за предходната година. Прогнозите за „Лукойл”пък са за ръст на печалбата със 72% до 313 милиарда рубли.