Знаете ли какво означава терминът "капиталов контрол"? Това е всяко средство, чрез което правителство, централна банка или друг финансов орган на дадена държава могат да се движат, за да регулират паричния поток към или извън страната. Подложена на невиждани санкции заради войната в Украйна, Русия е принудена да въведе мерки за ограничаване на щетите, за да контролира икономиката си, тъй като рублата се срива до исторически минимум.

Данъците върху транзакциите, ограниченията на обема, тарифите за доходите и износа, както и изискванията за минимален престой са примери за инструменти на паричната политика, които могат да бъдат приложени от държавата, за да си осигури по-голяма степен на контрол върху икономиката си във време на бедствия, пише Independent в контекста на руската финансова политика след войната. 

Днес контролът на изтичането на капитал от страна на Москва има за цел да попречи на гражданите да придобиват активи в чужбина. След спирането на газовите доставки обаче наблюдаваме и обратното - предотвратяване на чуждестранни спекуланти да купуват местни активи. Това е контрол на притока на капитал.

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Китай като цяло провежда печеливша икономическа политика

Подобни мерки могат да бъдат използвани за цялата икономика или да се използват за насочване към конкретни индустрии или сектори за подкрепа на колеблива финансова система и сриваща се валута, коментират финансови експерти. Либералните икономисти на свободния пазар смятат подобен контрол за регресивен и вреден за икономическия растеж. Поредица от бедствия -от  дълговата криза в Латинска Америка от началото на 80-те години на миналия век до източно азиатската финансова криза от края на 90-те, показа опасността от излагане на нестабилен капитал потоци и доведе до известна преоценка на достойнствата на въпросната практика.

По-пресните примери за капиталов контрол, прилаган за възстановяване на стабилността, включват финансовата политика на Исландия между 2008-а и 2017 година в отговор на колапса на нейната банкова система по време на световната финансова криза. И в Гърция между 2015-а и 2019 година, когато страната беше обхваната от европейската криза на държавния дълг.

Сега този принцип се демонстрира и в Русия, където централната банка на Москва беше принудена да предприеме упражнения за ограничаване на щетите в отговор на тежките икономически санкции, наложени от чужди правителства на нейните банки, корпорации и олигарси като наказание за инвазията на Владимир Путин в Украйна. В отговор на това стойността на рублата се намира на исторически ниски нива.

Руската централна банка обяви, че основният й лихвен процент ще се удвои с повече от 9,5%, достигайки до 20%, за да се противопостави на заплахата от бързо обезценяване и по-висока инфлация, която изяжда спестяванията на руснаците.

"Външните условия за руската икономика са се променили драстично", се казва в изявление на банката, която, меко казано, добавя, че очаква увеличението да "осигури" и повишаване на лихвите по депозитите.

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли
Обновена

Газпром спря руския газ към България и Полша, докато не платят за него в рубли

Еленко Божков прогнозира 30% ръст на цената на алтернативното гориво

Москва наложи поредица от капиталов контрол, като дори нареди на компаниите да конвертират 80% от приходите си от чуждестранна валута в рубли. Забрани и на руските брокери да продават ценни книжа, държани от чужденци, като потенциално възпрепятстване на плановете на държавните фондове на Норвегия и Австралия за намаляване на експозицията им към руския бизнес.

Това последва изявленията, направени от централната банка, че ще възобнови купуването на злато на вътрешния пазар, ще започне аукцион за обратно изкупуване без ограничения и ще облекчи ограниченията върху отворените валутни позиции на банките.

Руският финансов министър Антон Силуанов заяви, че правителството на Путин дори е готово да укрепи капиталовата база на търговските банки, ако това стане необходимо.

Самата централна банка на Русия стана мишена в отговора на Запада срещу войната в Украйна. Политическите лидери на САЩ, ЕС и Великобритания се стремят да ограничат способността на банката да използва своите над €500 милиарда валутни и златни резерви, като същевременно отрязва големите руски банки от SWIFT. Това съответно затруднява кредиторите и бизнеса в страната да извършват и получават плащания.

И докато Русия настоява, че нейната банкова система ще функционира нормално, като руските граждани ще могат да използват своите кредитни и дебитни карти както обикновено, хората вече се редят на опашка пред банкоматите, търсейки все повече пари в брой с надеждата това да компенсира бъдеща загуба.

Индия обмисля замяна на системата SWIFT с руския й аналог

Индия обмисля замяна на системата SWIFT с руския й аналог

Страната е заинтересована от продължаване на военно-техническото сътрудничество с Русия