Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева вижда възможност за положителни промени за икономиките по света на фона на кризата, причинена от новия коронавирус.

На видеоконференция, организирана от списание Time, Георгиева коментира, че разпространението на вируса е нанесло сериозни щети и световната икономика е изправена пред "небивала криза", заради която икономиките на 170 държави по света ще приключат 2020 година със свиване в сравнение с началото на година.

По думите й обаче е възможно във процеса на възстановяване да се открият и позитиви, защото "кризата предоставя уникална възможност", предават БТА и БНР.

Европейските банки "разграбиха" още €1,3 трилиона евтини кредити от ЕЦБ

Европейските банки "разграбиха" още €1,3 трилиона евтини кредити от ЕЦБ

Заемите са с лихва под 0, което означава, че ЕЦБ плаща на банките, за да осигуряват кредитиране от своя страна

Според директора на МВФ за възстановяването на световната икономика трябва да бъдат предприети активни мерки за данъчно-бюджетно стимулиране. Паралелно с това с възстановяването има възможност светът да стане по-екологично чист, като за целта трябва да се инвестира в тези сфери, които гарантират икономически ръст "при ниско равнище на въглеродни емисии".

Георгиева е на мнение и че възстановяването на икономиката може да се осъществи така, че да подпомогне изкореняването на "бедността и неравенството".

Като друг ключов момент при възстановяването Георгиева открои, че мерките за стимулиране на икономиките трябва да поставят акцент и върху малките и средни предприятия, така че да се предотврати евентуалният им банкрут.

Георгиева изтъкна още, че "дигиталната индустрия определено е спечелила" в условията на пандемията. Следователно трябва да се разгледа възможността за промяна на структурата на данъчното облагане на компаниите, които работят в тази сфера.

Кристалина Георгиева: $8 трлн. няма да са достатъчни, за да спасят икономиките

Кристалина Георгиева: $8 трлн. няма да са достатъчни, за да спасят икономиките

Очаква ни ай-големият спад от Голямата депресия от 30-те години на миналия век, предупреди директорът на МВФ