Тримата лидери на управляващата коалиция ще решават дали да се увеличи бюджетът на Министерство на отбраната за догодина и какъв да е размерът на коледните добавки към пенсиите.

Повод за срещата на 13 ноември между Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган е проектобюджетът за 2007 година преди да започне обсъждането му в Народното събрание.

Близо 2.3 милиона души са пенсионерите и най-вероятно всеки един от тях ще получи до 70 лева коледна добавка. Тя ще е еднаква за всички и парите за нея ще се вземат от спестения резерв на НОИ и от бюджета. Това съобщи управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.

Окончателното решение не само за добавките, но и за това дали пенсиите да се увеличат от 1 януари или 1 юли ще вземат тримата лидери. Те ще търсят отговори и на другите спорни въпроси в бюджет 2007.

Един от тях е свързан с парите за армията, които според военния министър Веселин Близнаков не са достатъчни, за да изпълним ангажиментите си към НАТО.

Сметките на ведомството показват, че са нужни още от 50 до 100 милиона лева. На дневен ред стоят и споровете около данъчните ставки и най-вече дали да има промяна при Данък общ доход.