В Шри Ланка болници отлагат операция, международните полети в Нигерия са спрени, а автомобилни заводи затварят в Пакистан. В едни от най-уязвимите развиващи се нации в света кризата е все по-тежка, предава Bloomberg.

Недостигът на долари затруднява достъпа до всичко - от суровини до лекарства. Междувременно правителствата се борят с дълговете си, докато преследват спасителни пакети от Международния валутен фонд.

Това налага преосмисляне на възходящия консенсус на развиващите се пазари, който се появи на Wall Street само преди няколко месеца.

Разбира се, малцина очакваха предизвикателствата, пред които са изправени някои гранични икономики, да бъдат отстранени тази година, но болката се задълбочи, заедно с възстановяването на щатския долар.

Икономисти от Давос: Очаква се глобална рецесия през 2023 година

Икономисти от Давос: Очаква се глобална рецесия през 2023 година

Това сочи проучване сред изявени експерти

Въпреки че е малко вероятно проблемите в периферията на развиващия се свят да намалят цените на класовете активи като цяло, някои твърдят, че това ще принуди финансовите мениджъри да бъдат все по-тактични при разпределението на своите инвестиции през следващите месеци.

Инвеститорите ще трябва да бъдат още по-бдителни за уязвимост и разграничаване на рисковете в страните, за да избегнат изненади от следващата Гана или Шри Ланка, коментират финансови експерти.

В Пакистан фабриките спряха дейност през последните месеци, тъй като нямат долари, с които да платят вноса на суровини. В Шри Ланка правителството определя лимит от 20 литра гориво на човек на седмица, а държавните болници отлагат неспешни операции поради недостига на лекарства и други медицински консумативи.

Междувременно международните превозвачи спряха полетите до Нигерия поради трудността при репатрирането на долари от нацията, а в Бангладеш производителите на електроенергия търсят $1 милиард чуждестранна валута от централната банка за внос на гориво, за да предотвратят задаваща се енергийна криза.

Малави също е изправена пред недостиг на фармацевтични продукти, торове и дизел на фона на намаляващия внос поради кризата с долара.

На фона на неотдавнашната сила на долара валутите на Гана, Египет, Пакистан и Замбия се сринаха много повече тази година, отколкото валутите на останалите развиващи се страни.

В подобна ситуация някои парични мениджъри търсят атрактивна доходност от дългове от правителства, които са успели да поддържат своите фискални дефицити под контрол и валутите относително стабилни.

Barclays посочва Мексико и Колумбия като нации, които се насочват към по-нататъшна фискална консолидация.

Войната на Русия в Украйна и агресивното затягане на политиката на Федералния резерв на САЩ (Фед) повишиха цената на долара до многогодишен връх. Именно това тласна много развиващи се икономики по-близо до ръба, тъй като растящите цени на енергията и храните буквално изтощиха хазните им.

От какво ще зависи през 2023 година растежът в световен мащаб на развиващите се пазари

От какво ще зависи през 2023 година растежът в световен мащаб на развиващите се пазари

Вече има стимул за растеж на акциите на публичните компании