Отварянето на китайската икономика след премахването на анти-Covid ограниченията ще бъде най-важната тема за развиващите се пазари в следващите месеци, пише Bloomberg, позовавайки се на мненията на анализатори.

За акциите на публичните компании това ще бъде стимул за растеж, тъй като на фона на икономическо възстановяване потребителското търсене ще се увеличи, което пък ще подобри паричните потоци за компаниите и ще съживи обемите на търговия, смятат експерти.

"Въпросът с "отварянето" на Китай ще бъде основен двигател на настроенията на развиващите се пазари, разпространявайки положителния ефект към регионалните икономики и глобалните доставчици на суровини", казва Галвин Чиа, валутен анализатор в NatWest Markets в Сингапур. "Китайската икономика е в подем, докато САЩ и еврозоната вървят надолу, което със сигурност е източник на оптимизъм, доколкото отчасти компенсира забавянето на търсенето в световен мащаб."

Според прогнозите на анализаторите, през 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай може да нарасне с 4,8%, докато ръстът на икономиката на САЩ се оценява на едва 0,4%, а на Европейския съюз - на 0,1%.

Акциите и валутите на развиващите се страни сега имат най-силния си старт на годината от 90-те години на миналия век, а облигациите - от повече от десетилетие - тъй като инвеститорите, които останаха настрана по време на ограниченията в Китай срещу пандемията, се завръщат.

За отбелязване е, че анализатори от GAMA Asset Management промениха мнението си миналия месец и сега предвиждат настроения "нагоре" на развиващите се пазари.

А експертите от Fidelity International, които оценяваха негативно този сектор през по-голямата част от изминалата година, сега дават препоръка "над пазара", като дават предпочитание на Китай и Латинска Америка.

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Няколко основни риска през 2023 година пред водещите икономики в света

Държавната подкрепа за реалния сектор и работещите може да спре