Лондон "все още е много солиден" град по отношение на бизнес средата, културните преживявания и способността му да привлича най-добрите таланти.

Дългосрочната перспектива за британската столица остава положителна, въпреки несигурността около Brexit, според Индекса на глобалните градове, изготвен от световната консултантска компания A.T. Kearney.

Лондон ще остане финансов център на Европа въпреки Brexit, убеден е Майкъл Блумбърг

Лондон ще остане финансов център на Европа въпреки Brexit, убеден е Майкъл Блумбърг

Той заедно с Ню Йорк ще остане световна столица на търговията

Напускането на Европейския съюз може да има "известно влияние", но град като Лондон има "много силни основи" в дългосрочен план, заяви пред CNBC Оливие Гергел, партньор в компанията, отговарящ за потребителските индустрии и продажбите на дребно в A.T. Kearney.

Британската столица ще продължи да се радва да висок престиж и в бъдеще. Краткосрочната нестабилност на пазара трябва да се разграничи от дългосрочната база и основи на градовете.

Лондон остава финансов център № 1 в света

Лондон остава финансов център № 1 в света

Кои са другите в Топ 10 на най-мощните финансови градове?

Лидери в класацията са американските Ню Йорк и Сан Франциско, които запазват статута си на най-конкурентните и влиятелни градове в света за втора поредна година, а непосредствено след тях се нареждат европейските мегаполиси Лондон и Париж.

Хонконг, Токио и Сингапур също са на челни позиции, а присъствието на Лос Анджелис и Чикаго в топ 10 подчертава американската доминация.

Париж иска да се превърне в следваща финансова столица на Европа

Париж иска да се превърне в следваща финансова столица на Европа

След Brexit

Градовете са класирани според 27 показателя, обхващащи 5 измерения: бизнес активност, човешки капитал, обмен на информация, културни преживявания и политически ангажимент.

Бъдещо позициониране

За четвърта поредна година Сан Франциско е градът с най-добри перспективи за развитие. Воден от бързорастящите компании от Силициевата долина, градът продължава да се отличава с иновациите си.

За да се позиционират по-добре в бъдеще, мегаполисите трябва да се съсредоточат върху привличането на бизнес, най-големите таланти и инвестиции. "В крайна сметка се нуждаете от тези 3 елемента, за да гарантирате, че сте водещ в класациите", отбеляза Гергел пред CNBC.

Признавайки, че "няма перфектен град в света", той прогнозира, че вероятно градове като Сингапур и Хонконг в Азия ще останат сред лидерите.

Голям прогрес в класацията бележат китайските градове. 6 от тях за пръв път се появяват в класацията, а Хонконг, Пекин и Шанхай са част от топ 20.

A.T. Kearney наблюдава много внимателно Китай, защото прави много от нещата по правилния начин. Отбелязана е "увеличаващата се способност" на мега градовете в Китай да привличат мултинационални компании и развитието на технологична индустрия с "предимството на домашния двор", дължащо се на китайските регулации спрямо интернет.

"Еволюцията", наблюдавана в китайските градове, е отражение на "умишлените усилия на националните, регионалните и местните субекти за подобряване на конкурентоспособността на страната", твърдят експертите.