Настоящият световен ред на многостранни отношения е заплашен, а протекционизмът, изключването и изолацията не са начинът за решаване на проблемите по света. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на речта си на Световния икономически форум в Давос.

Духът на многостранните отношения, който възстанови Европа и създаде международните институции в периода след Втората световна война, сега е под заплаха, предупреди Меркел.

"Виждаме популизъм във възход, виждаме поляризираща атмосфера и поляризиращо състояние на нещата", посочи тя.

Според нея нарастващият популизъм и поляризация се дължат както на кризата в еврозоната, така и на миграционната криза, наблюдавана в Европа през последните няколко години.

"Честно казано, страната, която имам честта да представлявам и където съм канцлер, има затруднения. И поляризацията е нещо, което виждаме и в нашата страна - нещо, което не сме имали от десетилетия", заяви Меркел.

Германия обаче няма намерение да крие от световната сцена. "Германия иска да бъде страна, която дава своя принос в бъдещето за общо решаване на проблемите на света. Ние смятаме, че самоизолирането няма да ни доведе до добро бъдеще. Протекционизмът не е правилният отговор", посочи канцлерът.

Не научихме уроците от историята

Според Меркел отговорът на проблемите в света е да се търсят многостранни решения вместо "едностранен, протекционистки курс" на действие. За да се справим с предизвикателства като миграцията е нужно сътрудничество, а не изолация.

Германският канцлер призова да си припомним уроците от историята, които изглежда сме забравили.

"Още от Римската империя, от времето на Китайската стена знаем, че изключването не ни помага да защитим границите си. Вие също се нуждаете от сътрудничество с вашите съседи, имате нужда от добри споразумения, валидни споразумения, които да бъдат уважавани и спазвани", посочи Меркел.

Европа има отговорността да се справи с мигрантската криза при източника й и да си партнира с държавите по пътя им към развитието.

"Не искаме патерналистичен подход: искаме да бъдем равноправни с Африка. Това е напълно нов подход към развитието и сътрудничеството, искаме да им помогнем и да бъдем партньори", заяви германският канцлер.

Меркел даде знак и за по-агресивна външна и отбранителна политика за Европейския съюз. "Трябва да поемем повече отговорност; трябва да вземем съдбата си в собствените си ръце", каза тя, добавяйки, че в ЕС има значително сближаване на мненията по този въпрос.

Германският канцлер не пропусна и темата за цифровата икономика. Ръководителят на голямата икономика в Европа, която в момента се радва на силен растеж и рекордно ниска безработица, заяви, че има дългосрочни предизвикателства в резултат на огромната дигитална промяна.

"Ако не успеем да се справим с това, ще имаме Лудити, както се случи в миналото. Данните ще бъдат суровината на 21 век - което носи със себе си сложни предизвикателства - от икономическото приобщаване към неприкосновеността на личния живот. ЕС върви към единен цифров пазар", посочи тя.