Най-накрая добри новини за руснаците. Минималната работна заплата се покачва с 20 процента.

Министър-председателят на страната Дмитрий Медведев съобщи, че минималното трудово възнаграждение ще се покачи до 7500 рубли на месец (109 долара) през юли спрямо настоящите 6204 рубли месечно (90 долара), съобщи CNNMonеy.

Това ще бъде второто повишение за тази година след 4-процентното увеличение през януари.

„Разликата между минималната заплата и разходите за живот остава доста висока... хората се притесняват”, заяви Медведев миналата седмица в речта си на конференция на управляващата партия Обединена Русия.

В Русия ще се проведат парламентарни избори през септември и правителството се опитва да успокои гласоподавателите, че икономиката най-накрая претърпява обрат. Дмитрий Медведев обясни, че законодателството, разпореждащо новото минимално трудово заплащане, ще бъде разгледано в парламента възможно най-скоро.

Русия се бори с дълбока икономическа криза, причинена от двойния удар на ниските цени на петрола и западните санкции.

Международният валутен фонд прогнозира руската икономика да се свие за втора поредна година през 2016 г., след като се забави с 3,7 на сто през миналата. Организацията очаква БВП на Русия да се понижи с един процент през настоящата година и да нарасне с толкова през 2017 г.

Високата инфлация и намаляващата стойност на рублата спрямо други валути оказаха опустошителен ефект върху жизнения стандарт на руските граждани. Според официалните данни нивото на реалните заплати е спаднало с 9,3 на сто през 2015 г.

Статистиката сочи, че над 20 милиона руснаци или близо 14% от населението на страната живеят в бедност. За сравнение – през 2014 г. броят им е бил 16 милиона души.

Близо половината от държавните приходи на Русия идват от износ на петрол и природен газ. Цените на петрола се сринаха със 70% през последните 20 месеца и създадоха дупка в бюджета на страната.

Правителството изготви бюджета си за 2016 г. на база на предположение, че ще е в състояние да продава петрол за 50 долара за барел, прогнозирайки дефицит от 3 на сто от БВП. Дори тази оценка обаче се оказа твърде оптимистична, тъй като суровината в момента се търгува за под 40 долара за барел.

Въпреки че по-рано през годината бяха организирани няколко протеста в Русия, икономическата криза няма особено влияние върху популярността на държавния глава Владимир Путин. Той все още се радва на висок процент на одобрение – над 80 на сто.

Руската икономика потъва. Путин обаче има повод за радост

Руската икономика потъва. Путин обаче има повод за радост

Най-важният показател за държавния глава на Русия върви нагоре