Правителството на САЩ ще остане без пари на 15 декември. Това заяви министърът на финансите на страната Джанет Йелън.

"Съществува сценарии, при които Министерството на финансите няма да има ресурси, за да продължи да финансира операциите на правителството на САЩ след тази дата", смята Йелън. Посоченият срок 15 декември всъщност е удължен. Опасенията за това, че правителството ще остане без пари бяха, че това ще се случи още на 3-ти декември, пише CNN.

Въпреки че отложеният срок дава на законодателите още малко време за справяне с тавана на дълга, остава неясно как ще се процедира, след като републиканците многократно заявяваха, че няма да помогнат със законодателство за повишаване на лимита, като заявиха, че демократите трябва да действат сами. Демократите обаче твърдят, че въпросът е двупартийна отговорност.

Американците задлъжняват с по $3 млрд. на ден

Американците задлъжняват с по $3 млрд. на ден

Общият дълг на домакинствата в най-голямата икономика достига $15,24 трлн.

Конгресът вече одобри удължаване на лимита на дълга през октомври след предупрежденията на Йелън за икономическите последици, които ще последват, ако проблемът не е взет под внимание.

Послеиците наистина може да бъдат големи. Служителите на правителствените органи може да бъдат пуснати в задължителен отпуск, а много агенции ще трябва да прекратят работа.