Президентът на Русия Владимир Путин изрази надежда, че в хода на междудържавните консултации Русия-Украйна ще могат да се обсъдят редица въпроси, касаещи двете страни.

Путин изрази вижданията си в началото на срещата си с президента нa Украйна Виктор Янукович в Москва, предаде ИТАР-ТАСС, цитиран от News.bg.

Смятам, че можем да решим много чувствителни за нас въпроси, каза Путин.
Янукович предложи на Путин пък да се координира работата по активизация на икономическото сътрудничество не само между Русия и Украйна, а със страните от ОНД.

Той се надява, че газовият въпрос между Киев и Москва ще бъде урегулиран на принципа на взаимна изгода.

Янукович също се обяви за трансгранично и междурегионално сътрудничество с Русия.
Украйна и Русия трябва да засилят сътрудничеството вграничните райони и между техните региони, каза Янукович.

„Ние абсолютно трябва да развием тези области, които създават удобство за хората", подчерта Янукович пред Путин.
Проектите за трансгранично и междурегионално сътрудничество трябва да бъдат наша постоянна отправна точка, добави той.

Путин заяви също, че Русия може да използва мощностите за отбрана на Украйна за нуждите на Въоръжените сили на Руската Федерация.
В края на срещата Русия и Украйна подписаха пакет от споразумения ( 14 на брой) за разширяване на търговията и индустриалното сътрудничество.

Путин обяви, че Русия ще вложи 15 милиарда долара в украински ценни книжа.

Също така руският газов гигант Газпром и украинската Нафтогаз подписаха допълнителен документ към договора, отнасящ се до закупуването на руски газ от януари 2009 година.
Както виждаме, Газпром и Нафтогаз Украйна подписаха изменение, което позволява на Газпром да продава газ на Украйна на цена 268.50 долара за 1000 кубични метра. Както знаете, цената сега е около 400 долара, каза Путин след срещата с Янукович.

Президентът на Украйна Виктор Янукови обяви, че без политическата воля на Путин, не е било възможно да се проведе срещата плодотворно и да се подпишат документи.

По думите му разговорите са били абсолютно конструктивни.

Русия предоставя на правителство в Киев 15 милиарда долара, закупувайки украински ценни книжа със средства от резервите си във Фонда за национално благосъстояние, подчерта Путин.

Според Путин решението за ценните книжа не е свързано с никакви условия, пояснявайки, че не са обсъждали темата за присъединяването на Украйна към Митническия съюз.