Половината от страните в света са се обърнали към Международния валутен фонд за спешни заеми, за да овладеят финансовата криза, породена от глобалната пандемия, пише CNN.

Повече от 100 страни досега са поискали спешна помощ, каза председателят на МВФ Кристалина Георгиева, на среща на министрите на финансите на Г-20 и управителите на централната банка.

Тя каза, че МВФ е готов да използва своя пълен набор от инструменти и 1 трилион долара заем, като отбеляза, че досега 10 държави са получили спешно финансиране, а половината от останалите страни трябва да получат исканите финансови спасителни пакети до края на април.

МВФ опрощава дълговете на 25-те най-бедни държави за шест месеца

МВФ опрощава дълговете на 25-те най-бедни държави за шест месеца

Мярката ще струва 500 млн. долара, а целта им е да осигури средства за борбата срещу вируса

Коментарите на Георгиева идват след като фондът излезе с предупреждение, че глобалната икономика е на път към най-големия си спад след 30-те години на миналия век, а правителствата и здравните служители трябва да работят заедно, за да предотвратят още по-лоши резултати.

Георгиева заяви, че "всичко е на масата по отношение на мерките, които можем да предприемем". В интервю за CNBC тя призна, че фондът има репутация за налагане на строги условия на страните, които търсят спасителни средства от него.

Тя призова държавите да се уверят в това, че лекари и медицински сестри са защитени, че здравните системи функционират и че уязвимите граждани са защитени.

От МВФ заявиха, че се очаква глобалният БВП да се свие с 3% през 2020 г., което означава далеч по-лоша рецесия от тази, която дойде след финансовата криза от 2008 г., и драстична промяна на предишната прогноза през януари, когато се очакваше ръст от 3,3% тази година.

Фондът заяви, че съществува риск рецесията да продължи до 2021 г., ако политиците не успеят да координират глобални мерки срещу COVID 19.