Активността в частния сектор в еврозоната започва последното тримесечие на 2023 година с доста лошо представяне, подсказващо, че икономиката на региона е близо до рецесия в рецесия, пише Bloomberg.  Индексът на мениджърите по покупките на S&P Global се забави до тригодишно дъно през октомври, спадайки до 46,5 - явно под границата от 50, която разделя експанзията от контракцията. 

"В еврозоната нещата вървят от лошо към по-лошо. Не бих се учудил, ако през втората половина на тази година видим лека рецесия в еврозоната, с две поредни тримесечия на отрицателен растеж", коментира Сирус де ла Рубия - главен икономист в Хамбургската търговска банка.

Снимка 566808

Източник: iStock

Икономиката на еврозоната е изправена пред няколко препятствия, включително кампанията на Европейската централна банка за повишаване на лихвените проценти и забавянето на глобалната активност. Повишаването на цените на енергията в резултат на конфликта в Близкия изток рискува да задълбочи затрудненията.

Нидерландия изпадна в рецесия

Една от най-богатите европейски страни изпадна в рецесия

Това е петата по големина икономика в Еврозоната

На този фон банките в еврозоната затегнаха допълнително кредитните си стандарти през трите месеца до септември поради по-високите разходи по заемите и влошаващата се икономическа обстановка.

Официалните данните за третото тримесечие, които ще бъдат представени след седмица, вероятно ще покажат, че производството в еврозоната се е свило с 0,1% през периода, сочи прогнозата Nowcast на Bloomberg Economics. Това би било първото тримесечно свиване след пандемията, въпреки че икономиката неведнъж не е успявала да нарасне.

Германия е на път към изпадане във втора рецесия

Най-голямата икономика е Европа Германия няма да избегне втора рецесия тази година. Това се дължи на слабата индустрия, според различни прогнози. Брутният вътрешен продукт на страната е намалял с 0,2% през третото тримесечие на годината и вероятно ще спадне с още 0,1% до края на 2023 година. Това показва проучване на Bloomberg сред икономисти. Техните прогнози сочат слабо възстановяване.

"Ръстът в икономически план ще бъде слаб в продължение на много години, заради някои проблеми", коментира Денис Хуцермайер, който е икономист в Изследователския институт Handelsblatt в Дюселдорф. По думите му германската икономика ще се свие тази година и ще се изправи пред "слаб растеж" през следващите години.

Според икономистите Германия ще е преживее пет последователни тримесечия без никакъв икономически ръст. Ситуацията съживи сравненията с 90-те години на миналия век, когато страната беше определена като "болния човек" на Европа.

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Втора рецесия грози Германия до края на годината

Германската икономика ще се свие тази година