Северният район О-дьо-Франс във Франция е традиционна крепост на протекционистката, антиимигрантска партия "Националния фронт". Сега гражданите на района се обръщат към далечен Пекин, вместо към своя Париж, за да излязат от тежките икономически затруднения, пише Bloomberg.

Начело на усилието стои 53-годишният президент на провинцията Ксавиер Бертранд. Районът е дом на на около шест милиона души, а безработицата и бедността там е най-висока.

Бертранд наскоро се върна от пътуване до Китай, където се срещна с потенциални инвеститори като част от усилието му да превърне О-дьо-Франс в логистичен и технологичен ход. Желанието да раздвижи икономиката на провинцията идва в момент, в който Франция и Европейският съюз преобмислят дали търговската експанзия на Китай не е заплаха за Запада.

"Убеден съм, че в следващите години Китай ще се надделее като основен икономически партньор", казва Бертранд в интервю, посочвайки, че Поднебесната империя е предпочитана от него за инвестиции в региона.

Китай е новият властелин на Източния блок в Европа

Китай е новият властелин на Източния блок в Европа

Дипломатическото майсторство на Пекин бившите тласка съветски държави към сблъсък с Брюксел

Бертранд спечели възможността да управлява региона през 2016 година републиканец, отнемайки гласове от "Националния фронт" на Марин льо Пен, като зае твърда позиция срещу имигрантите. По-късно напусна партията си, тъй като премина твърде далеч вдясно и създаде своя: "Фабриката".

Консерваторът може да се изправи срещу Еманюел Макрон през 2022 година. Той е критичен и към Берлин и останалите страни-членки на Европейския съюз заради позициите им към глобалната търговия.

След като Германия е най-големият търговски партньор на Китай в Европа, "дали играе европейската игра или своята?", пита Бертранд.

"Новият път на коприната" може да създаде дългови проблеми на редица страни

"Новият път на коприната" може да създаде дългови проблеми на редица страни

И да даде възможност на Китай да придобие контрол над тях

Докато Китай промотира своята инициатива "Един пояс. Един път", западните страни предупреждава многократно за истинските намерения на Пекин. Макрон, който предупреди, че "Новият път на коприната" не може да върви само в една посока, защитава позицията, че ЕС трябва да засили защитата си в търговското състезание, както и че блокът трябва да прекрати "наивния" си подход. Най-големият търговски дефицит на Париж е именно с Китай - около 30 милиарда евро.

Бертранд пътува до Ханджоу, за да се срещне с главния изпълнителен директор на Alibaba Inc. Даниел Йонг. "Alibaba има по-различна стратегия от тази на Amazon - те търсят партньори", казва Бертранд.

Регионалният президент настоява, че подходът му към китайската политика не е наивен и вижда тези инвестиции като начин да забърза растежа на икономиката на О-дьо-Франс, която има най-малкият брутен вътрешен продукт на глава от населението в страната.

Четири държави се изправят срещу новия "Път на коприната"

Четири държави се изправят срещу новия "Път на коприната"

Притеснени от растящото влияние на Пекин