Най-голямата европейска икономика може би се намира в рецесия за първи път от началото на дълговата криза в Еврозоната. Неочакваното свиване на индустриалното производство през ноември е сигнал, че Германия може би ще отчете второ тримесечие на спад на брутния вътрешен продукт (БВП) в края на 2018 година.

Според последните данни, публикувани във вторник, индустриалното производство в страната е намаляло с 1,9% в сравнение с предходния месец. Това е значително по-лошо представяне от очакванията на икономистите за слабо намаление от 0,3 на сто.

По думите на главния икономист на ING Карстен Брзески статистиката рязко повишава риска от рецесия, пише CNN Business.

Експертите от Oxford Economics понижиха прогнозата си за растеж на германската икономика за четвъртото тримесечие до ниво от 0%, като посочват, че "има сравнително висок риск от изпадане в рецесия".

Официалните данни за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия предстои да бъдат публикувани през следващата седмица.

През третото тримесечие на годината икономиката се сви с 0,2 на сто, а още едно поредно тримесечие на спад означава, че страната ще изпадне в рецесия за първи път от 2013 година насам.

При такова развитие на ситуацията в Европа това ще е пореден сериозен негативен сигнал за инвеститорите, които вече взеха под внимание по-слабото представяне на икономиките на САЩ и Китай.