Не е ясно дали скорошните икономически проблеми на Германия са еднократно или по-трайно явление, причинено от структурни проблеми, особено в автомобилната индустрия, заявява Евалд Новотни, член в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) в коментар, публикуван в събота.

Производството на автомобили в Германия се свива през третото тримесечие, заради сериозни затруднени с новите стандарти за емисиите, повличайки общия икономически растеж в отрицателна територия и пораждайки опасения, че петгодишният ръст в Европа може да приключи с преждевременен край.

Бундесбанк обяви в месечен икономически доклад миналия месец, че на доминиращата немска автомобилна индустрия може да ѝ отнеме повече време, отколкото се очакваше, за да се възстанови от спада, претегляйки растежа в най-голямата икономика на еврозоната.

Идва ли рецесията в Германия?

Идва ли рецесията в Германия?

Мрачни оценки за настоящата ситуация, но и прогнози за надежда на хоризонта

"Най-важният икономически въпрос за Европа е дали това са еднократни забавяния или има структурни фактори са зад тях", заявява членът на управителния съвет на ЕЦБ Новотни в интервю за австрийския вестник Der Standard, обсъждайки перспективата за второ тримесечие на отрицателен растеж в Германия.

"Страхът е, че особено в автомобилната индустрия имаме трайни промени, които засягат главно Германия", казва Новотни, който е и гуверньор на Австрийската централна банка.

Бундесбанк писа в своя доклад миналия месец, че въпреки че се прогнозираше бърз скок в автомобилния сектор, новите данни разгромиха тези надежди.

Той добавя, че спадът се задълбочава от цялостното влошаване на настроенията, както и от несигурността относно бъдещето на дизеловите автомобили, тъй като градовете предвиждат забрани за тях с цел намаляване на замърсяването.

"Особено тревожни са психологическите фактори. Цялата дизелова дискусия, съчетана с проблемите в автомобилната индустрия, увеличава несигурността", казва Новотни.

"Ако хората отложат покупката на автомобил само за половин година, това води до огромен спад в търсенето. Ще има трайни и драматични последици, ако има реални структурни проблеми експортно-ориентираните индустрии на промишлеността. ," според него.