«Курица не птица, Болгария не заграница» се щегуваха в съветски времена. Kакто се казва, във всяка шега има истина. Но действително ако погледнете на тази забележителна страна, ще видите че България е близко, коментира руското издание prian.ru.

Два часа със самолет и сте на родното Черно море. Приемливи цени и добро обслужване ще зарадват вашата душа.

Експертите отбелязват, че средната цена на новите строежи в последно време е нараснала почти двойно, но стойността на българските недвижими имоти остава една от най-ниските в Европа.

Недвижимата собственост в България е по-евтина сред страните с морски курорти и развита туристическа инфраструктура. Цените започват от 850 евро на квадрат.

Стойността на квадратния метър в апартаментите, разположени близо до морето, в комплекси с басейни, паркове е около 1500 евро. В някои случаи цената може и да достигне до 4 хиляди евро за квадратен метър.

В Каварна бихте могли да си купите апартамент за 120 хиляди евро.

Ако се доверим на цифрите от българската компания Stratos Ltd вила в елитния компрекс Golden hills, в близост до черноморското крайбрежие, струва 150 хиляди евро, а апартаментите от висша класа - 70 хиляди евро.

С голяма популярност се ползват курортите Слънчев бряг, Златни пясъци, Варна и Бургас. Налице е голяма принаситеност в тези райони, затова интересът вече е към северните части на Черноморието - Крапец, Дуранкулаг, Албена. В тези райони са съсредоточени неразработени плажове, което влияе положително на чистотата на морската вода. В тези райони цените започват от 10 евро на квадратен метър. Инвеститорите са привлечени и от южната част на крайбрежието - Лозенец, Синеморец, Варвара, Резово. Основното предимство на тези райони е чистата околна среда, топлият и мек климат, близостта до Странджа планина, Цените на земята там е от 20 до 50 евро за квадратен метър.

С голям инвеститорски интерес се ползват планините Родопи и Рила. Курортите Пампорово и Боровец притежават прекрасна туристическа инфраструктура по всички европейски стандарти. Цените там силно се приближават до европейските. От 100 евро на квадратен метър земя, 400 евро за квадрат за старо жилище, до 1200 евро за квадрат за апартамент ново строителство.

Силен е интересът на инвеститорите към районите с минерални извори. В България има над 800 минерални извора, повечето от които неразработени. Цените в тези райони са все още ниски в сравнение с районите с развита инфраструктура. В Павел Баня, Шипково, Баня, Добринище, Костенец, Хисаря, Сандански, Девин и други подобни райони цените започват от 20 евро на квадратен метър.

В последно време започна бурно развитие на териториите в районите на Централния Балкан, Родопите, Рила, Странджа и стойността на недвижимите имоти там започна да расте. Малките градчета в планините са много впечатляващи за чуждестранните инвеститори. Според някои експерти именно там ще се появи третият бум на чужди инвестиции.

Болшинството от анализатори са убедени, че недвижимите имоти в България ще продължат да поскъпват. Това е свързано с активното развитие на икономиката на страната като член на ЕС, и предстоящото присъединяване на България в Шенгенското пространство и Еврозоната. Очакванията са за ръст на цените на недвижимостите от 10-15 на сто в следващите пет години.

Положителните оценки, които изпълват този материал на руското издание не са подкрепени от прогнозите на брокерите. Както вече писа Money.bg има застой в продажите на имоти в планините и по Черноморието. Интересът на чужденците към българските имоти вече не е така голям.

Важен факт e, че последният мониторингов доклад на ЕК беше много критичен и недвусмислено беше казано, че членството на България в Шенген и Еврозоната се отлага за неопределено време.