Във вторник бе публикувано изследване на авторитетната германска консултантска фирма GfK Group относно покупателната сила на европейците. Един от интересните изводи е, че в някои региони на централна и източна Европа хората вече са по-заможни, отколкото съседите им от западна Европа.

Например, населението на Будапеща разполага с повече пари, отколкото хората във Фраейнбесинген в германската провинция Тюрингия. В столиците на балтийските държави се печели повече, отколкото в изостаналите райони на Италия. Но като цяло новите членове в Евросъюза все още изостават.

GfK установява, че европейските потребители имат на разположение за харчене близо € 8000 млрд. годишно. Това съответства на разполагаем доход от € 11,998 евро на глава за година за 40-те изследвани страни (или около 2000 лв. месечно). Данните включват държавните плащания като помощи за безработни, детски помощи и пенсии.

Най-голяма е покупателната сила в Швейцария, Люксембург и Лихтенщайн (€27 000 на човек годишно). Германия е на 10то място по доходи в Европа с € 18,055 годишно на човек. В топ десет, преди ФРГ, са още Норвегия, Ирландия, Дания, Исландия, Великобритания, Австрия, Франция. Най-ниска е покупателната сила в Молдова, където разполагаемият годишен доход на човек е € 685, една четиридесета от този на швейцарските граждани.

Къде сме ние?
От четиридесет европейски страни, България е на 33та позиция с разполагаем доход на човек годишно €2453 (или малко над 400 лв. месечно). Спрямо миналата година за България промяна в класацията няма. Спрямо средно-европейското равнище доходите в България са 4.9 пъти по-ниски или взимаме 20% от средно-европейското значение, в което се включени също и 13 държави, които не са членове на ЕС.

Румънците, с които все по-често ще бъдем сравнявани, в списъка са точно над нас, но с почти €600 годишно по-висок разполагаем доход. Средно гражданинът на Сърбия взима €3227 годишно, поданикът на Турция €3182.

По показател разполагаем доход изпреварваме: Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Беларус, Албания, Украйна, Молдова. Хърватия, която не е в Европейския съюз, може да се похвали с доходи от €4565 средно на човек на година.

Катон е завършвал всяка своя реч с думите „Картаген трябва да бъде разрушен". Може би всяка статия за българската икономика трябва да завършва с думите „Доходите на населението трябва да бъдат увеличени".

Дъблин, Берлин, Мюнхен
Ирландия регистрира в момента най-силния ръст на разполагаемия доход в Европа. От 2003 г. покупателната способност на населението се е повишила с 30%, за същия период повишението на покупателната сила в Германия се увеличава с 9%. За една година Ирландия се премества от шесто на четвърто място в класацията. В столицата Дъблин доходите са още по-високи: € 23,680. За сравнение, гражданите в Хамбург имат среден доход от €19,225, берлинчани имат едва €16,508. Разбира се, гражданите на Мюнхен са доста напред с € 24,674 годишно.

Ръст на доходите в централна и източна Европа
Най-неприятното сравнение за България е, че другите страни от бившия соцлагер могат като цяло да получават по-малко от западноевропейците, но все пак доходите им растат значително. Латвия се придвижва четири позиции в класацията до 25то място, същото касае Естония и Литва.

В унгарската столица Будапеща и в проспериращия град Хевиц на езерото Балатон доходите са по-високи отколкото в бедните провинции например на Франция и Италия.

На дъното на таблицата на покупателната способност няма много промени, но има увеличения за страните с нисък доход. Например в Украйна разполагаемите доходи за 2007 г. се увеличават с цели 27% (близо 300 евро).

Най-богата от новите страни в ЕС е Словения, чиято покупателна способност е само с €1000 по-малка отколкото в Португалия, която е 19та в класацията със среден доход на глава от € 9,674.

Представител на GfK за Русия (тя не е включена в изследването) е посочил, че Руската федерация със средни годишни доходи на човек от €3300 ще се нареди на 30 място - след Хърватия и преди Сърбия, тоест отново пред България.

Доходите на жителите на Братислава са почти два пъти по-високи от тези на населението на Букурещ. Това не е единственият пример за диспропорции в доходите между съседни региони: в Лондон доходите са средно с €10 000 повече, отколкото във втория по богатство район на Острова.

Доходите на населението са важна част от националната икономическа политика. Благоденствието на населението е задача номер едно на правителството. Без значение дали власт и бизнес в България и политици в ЕС имат интерес от това, доходите в България трябва да бъдат увеличени.

Снимката илюстрира страницата за България на Програмата за развитие на ООН