Данните за новите работни места, създадени в САЩ през септември, показват, че пазарът на труда в страната е нараснал по-малко от очакваното, след като са разкрити 136 хил. нови позиции - с 9 хил. по-малко от очакваното. Същевременно обаче данните за предишните два месеца бяха ревизирани в посока нагоре - през август с цели 38 хил. души до 168 хил., а през юли - със 7 хил. души до 166 хил. Така съвкупно броят на заетите от средата на лятото досега е с цели 45 хил. души повече от предварително очакваното.

Кои региони в страната поставят рекорди в заетостта?

Кои региони в страната поставят рекорди в заетостта?

И кои не могат да отлепят от дъното

Въпреки това средният ръст на покачването на заетостта в частния сектор, която е значително по-добър измерител за представянето на икономиката, възлизаше на 119 хил. души. Това е най-ниският растеж от поне 2012 г. насам, но все пак е над органичния растеж на трудовата сила. За септември броят на новите заети в частния сектор е 114 хил. души, което е значително по-ниско от предварителните очаквания от 130 хил., както и ревизираните данни за частния сектор през август, когато те бяха 122 хил.

Но под повърхността данните разкриват повече лоши новини за стопанството, отколкото добри. Добрата е, че безработицата спадна до 0,2 процентни пункта до 3,5%, което е най-ниската ѝ стойност от 1969 г. Лошата обаче е, че тенденцията за средно изработените часове седмично се обръща от растеж от 0,4% през август до спад, като се разминава с очакванията на анализаторите. Растежът на заплатите спадна с 1%, като достигна до най-ниската си стойност от юли 2018 г. На годишна база растежът е от 2,9%, под този от август от 3,2%.

Заплатите на фермерите в САЩ по-високи с 8% за сметка на заетостта

Заплатите на фермерите в САЩ по-високи с 8% за сметка на заетостта

Но разликата по региони остава значителна

Това е лоша новина по поне две причини: въпреки рекордно ниската безработица, заплатите растат с най-бавния си темп за последната година. В производството заетостта спада с 2 хил. позиции до 4-месечно дъно, а услугите добавят 109 хил. заети, докато развлекателната индустрия и хотелиерството - 21 хил. работни места. Търговците продължават да съкращават хора за осми пореден месец, като от януари 2017 г. досега секторът е изгубил почти 200 хил. работни места.