Съвкупната нетна печалба на водещите индустриални компании в света е спаднала с 9% през третото тримесечие (юли-септември) в сравнение със същия период на миналата година, главно поради забавянето на икономическия растеж на Китай. Печалбите при световната индустрия намаляват вече за четвърто поредно тримесечие, съобщи японският бизнес вестник Nikkei, позовавайки се на изчисления на своите експерти.

Те са анализирали основните показатели на общо 13 хиляди водещи компании от САЩ, Европейския съюз, Китай и други страни, които съставляват 90% от общата цена на всички акции, които се котират на фондовите борси в света.

На фона на общото влошаване на конюнктурата в индустриалния сектор, най-негативна е ситуацията при химическата промишленост - там печалбите като цяло през третото тримесечие са се сринали с 43% спрямо същия период на предходната година. Освен това, нетната печалба намалява като цяло с 12% при производството на електронна техника, и с 10% - при машиностроенето. За същия период, при непромишления сектор нетната печалба нараства на годишна база с 16%.

Прогнозират многомилиардни загуби за банките в Китай

Прогнозират многомилиардни загуби за банките в Китай

Застрашени са предимно регионалните банки в страната, смятат от S&P Global Ratings

Изчисленията на Nikkei показват, че влошаване на финансовите показатели е отбелязано предимно при операциите в Китай. Както отбелязва Nikkei, оказват влияние и опасенията за ситуацията в Съединените щати, където високите лихвени проценти по кредитите "спъват" нарастването на новите инвестиции.

По данни на държавното статистическо управление на Китай, темпът на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2021 г. е най-високият за последните 10 години, достигайки 8,4%. Обаче заради въздействието на някои негативни фактори, преди всичко на пандемията, за 2022 г. темпът на икономически ръст беше 3%. Официалната целева стойност за текущата година е 5% ръст на БВП.

Настъпва ли "нова макроикономическа епоха" и какви са нейните "признаци"?

Настъпва ли "нова макроикономическа епоха" и какви са нейните "признаци"?

Мнението на авторитетното германско бизнес издание Handelsblatt