Нищо необичайно. Този кратък коментар направи премиерът Пламен Орешарски по повод прогнозата на Световната банка за икономическия ръст на България през настоящата година.

Новите разчети на банката за брутния вътрешен продукт на страната ни сочат ръст от 1,2% през тази година, а не 1,8%, каквато беше предишната прогноза.

Още в края на миналата година оценките за икономическия растеж на мен ми се струва, че бяха леко надути. Корекция в подобна посока, т.е. актуализиране надолу направи Фондът, Европейската комисия, така че Световната банка е просто една от институциите, които коригират растежа, а ние запазваме на този етап оценките си за растеж до 1 %, може би и по-ниско, обясни още министър-председателят.

Той коментира, че при такъв растеж има рискове за приходната част на бюджета. „Това го сподели и министърът на финансите, когато обяви, че приходните му агенции очакват по-ниски приходи спрямо разчетените. Рискове по приходната част има, което ни задължава да бъдем особено внимателни в разходната част", поясни още Орешарски.

Той се срещна с представители на неправителствения сектор във връзка с първите стъпки на правителството за облекчаване на бизнес климата.
Срещата се организира в рамките на поетия от правителството ангажимент за подобряване на бизнес средата чрез облекчаване на регулаторната тежест.

Разговорът постави начало на съвместната работа по усъвършенстването на законодателството в сферата на регулаторните режими и обществените поръчки, като правителството има готовност да реагира незабавно на всички конкретни предложения.

Заявихме готовност за периодичен диалог с тях за обмяна на становища, експертиза и изрично помолих за критично отношение към действията на правителството в икономическата сфера, заяви по време на кратък брифинг след срещата министър-председателят.
Той добави, че са наблегнали на обстоятелството за необходимост от оценка на въздействието на всички актове, които се приемат.

Помолихме за по-голяма критичност, за да може да избегнем практики, които сме наблюдавали в миналото - набързо приети решения, които след това много набързо трябва да се поправят, поясни още Пламен Орешарски.

От своя страна Светла Костадинова от Института за пазарна икономика обясни, че основното, което поискали да видят занапред в публичните политики е „Мислене преди действие":
„Разсъждаване, обсъждане, коментари и яснота, когато се взимат решения, така че да облекчим средата за правене на бизнес, така че конкуренцията да е еднаква за всички."

Това, което видяхме като намерения на настоящото правителство почти изцяло съвпада с това, което ние очакваме да видим. Ще работим и ще подкрепяме с каквото можем, обеща още Костадинова.

В срещата се включиха още изпълнителният директор на Института "Отворено общество" Георги Стойчев, програмният директор на Център за либерални стратегии Георги Ганев, управителят на Индъстри Уоч Груп Лъчезар Богданов, председателят на УС на Центъра за изследване на демокрацията Огнян Шентов, председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски, изпълнителният директор на Института за икономическа политика Ясен Георгиев и Росен Карадимов от Института за нов икономически напредък.