Полша е тежко засегната от третата вълна на пандемията. Наскоро бе отбелязан нов рекорд от 35 000 новозаразени за едно денонощие. От началото на март правителството ежеседмично затяга ограничителните мерки в стремежа си да намали високата заболеваемост, която вече надхвърли 500 нови инфекции на 100 хиляди души в рамките на една седмица.

Всичко това би трябвало да доведе до тежка пролетна депресия в икономиката и търговията, но се случва точно обратното, пише "Райнише Пост". Полша продължава да бележи успехи във времената на пандемия, като че ли си няма работа със страшна пандемия, а с някаква си там хрема.

Да вземем например заетостта: 3,1 процента безработни през януари означава на практика пълна заетост. Или друг пример с растежа: през 2020-а година за първи път след световната финансова криза бе отбелязан лек спад в брутния вътрешен продукт (БВП). След което обаче Полша, която от началото на века е утроила този показател, се оказа с най-добри позиции от всички държави в ЕС. Минусът от 2,8 процента е нищо в сравнение с Франция, където спадът е 8,3 на сто, или в Германия - минус 5 процента.

В кризата с коронавируса Полша играе ролята на важен стабилизатор за германската икономика, казва в тази връзка Ларс Гутхайл, ръководител на Германската външнотърговска камара във Варшава, цитиран от "Тагесшау".

Ето и числата: през 2020-а година, въпреки пандемията, Полша е изнесла за Германия толкова много стоки и услуги, колкото никога преди това. Износът, възлизащ на 58,1 милиарда евро, дори надхвърля с един процент рекорда от предишната година. По този начин Полша се превръща в четвъртия най-голям вносител в Германия, измествайки от четвъртото място Франция. А пред нея са само Китай, САЩ и Нидерландия.

Също и по отношение на вноса нещата изглеждат добре: този от Германия е спаднал слабо - само с 1,8 процента, при положение че износът от Федералната република за Франция е спаднал с двуцифрено число. Всичко това дава основание на икономиста от Световната банка Марчин Пятковски да нарече Полша "Роберт Левандовски на световната икономика" - истински рекордьор, точно като нападателя на футболния клуб "Байерн Мюнхен". При това Пятковски не спира дотук: със своята изключителна конкурентоспособност Изтокът на ЕС има историческия шанс да настигне Запада в икономически план.

Все пак на какво се дължат грандиозните икономически успехи на Полша? Ръководителят на Германската външнотърговска камара във Варшава Ларс Гутхайл изтъква, че "междувременно полската икономика е силно диверсифицирана" и това се е изплатило във времената на пандемия. Действително Полша е едновременно и експортно ориентирана аграрна страна, и индустриален център. А разполага и с много успешни малки и средни предприятия. За това значително са допринесли европейските субсидии, които Полша използва по-пълноценно от всяка друга страна членка.

Полша не е член на еврозоната. Но и това се оказва по-скоро предимство в трудните времена, отбелязва "Райнише Пост". Както по време на световната финансова криза, така и при пандемията злотата значително се обезцени спрямо еврото, от което полският износ поевтиня с до десет процента при сравнение например с френския. С поглед към бъдещето обаче икономическият успех вероятно ще зависи от други фактори, включително от политическото развитие. Откакто във Варшава управлява националноконсервативната партия "Право и справедливост", Полша води остри спорове с ЕС по отношение на правовата държавност и либералните ценности. Икономистът Пятковски е убеден: "Който иска да има трайни икономически успехи в Европа има нужда от силни демократични институции".