Блокирането на бизнес активността през 2020 година заради пандемията нанесе тежки последствия на редица сектори в Европа, а последното доказателство за тежкия негативен ефект на пандемията е представянето на икономика номер 1 на Стария континент.

Според предварителните данни Германия записва стагнация за изминалите 12 месеца и вероятно ще избегне рецесия.

От националната статистика прогнозират, че повторното затваряне на страната през четвъртото тримесечие на годината няма да има такива сериозни последствия, както през второто тримесечие.

Така според ранните изчисления растежът за периода октомври-декември ще остане нулев, а икономиката ще завърши цялата минала година със спад от 5 на сто, пише Bloomberg.

Междувременно германското правителство има бюджетен дефицит от 4,8 на сто към БВП, което е най-големият дял от 1995 година насам.

Германия е първата голяма европейска икономика, която представя предварителни данни за БВП през 2020 година. Очакванията са, че тя ще се представи далеч по-добре от останалите лидери на Стария континент. Анализаторите прогнозират, че Франция и Италия ще отчетат спад от около 9 на сто за двете, а британската икономика ще се свие с над 10 на сто.