Възстановяване на две скорости. Така изглежда американската икономика месеци след началото на кризата. Някои служители, компании и региони изглежда излизат още по-силни. Останалите обаче са изправени пред несигурно бъдеще, пише The Wall Street Journal.

Само преди месеци икономистите предвиждаха възстановяване под формата на буквата V - бърз ръст след спада; или U-образно такова - по-продължителен спад преди началото на възстановяването.

Днес обаче все по-ясно се вижда, че възстановяването всъщност е K-образно. От едната страната са добре образованите американци; бизнесите, свързани с дигиталната икономика или доставките на стоки от първа необходимост. Те просперират.

От другата са работниците с ниски заплати и образование; старите бизнеси и регионите, които туризмът и публичните събития са силно застъпени. Те могат да очакват, че белезите от кризата няма да изчезнат скоро.

Развитието ни помага и да си обясним и защо фондовите пазари и богатството на домакинствата растат, а в същото време безработните се увеличават.

През август потребителските разходи се увеличават с 1%, но доходите намаляват с 2,7% спрямо юли, отчасти защото безработните получават по-малко помощи, според данни на Търговския департамент. Бизнесът е добавил 11,4 млн. работни места от началото на май, а икономистите очакват 23,9% годишен ръст на БВП през третото тримесечие. Повишенията не са достатъчни, за да заличат спада от началото на годината. Пандемията изтри 22,2 млн. работни места през март и април и сви икономиката с 31,4% годишно през второто тримесечие. Или иначе казано, изтри целия икономически растеж от 2018 и 2019 г.

И въпреки последните данни, общо 11 млн. работни места са загубени и не са възстановени през 2020 г. - повече, отколкото през рецесията от 2007-09.

Но много американци, които работят от дома - заедно с тези, които им доставят храна или работят в строителния сектор - се чувстват сигурни за работните си места и продължават да харчат. Бизнесите с все повече дигитални продукти виждат възможност.

Но несполуката на по-бедните американци може да засегне и останалата част от икономиката заради намалените потребителски разходи и дефолт по дълга им. Редица работници с по-ниска квалификация откриват, че временната загуба на работа става постоянна.

"Много бизнеси не бяха засегнати или бързо се върнаха в нормално състояние, но безработицата остава изключително висока и много американци не получават същите доходи, както преди пандемията", казва Карл Таненбаум, главен икономист в Northern Trust. "Това ще се усети в цялата икономика".