Меморандум за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, подписаха днес министърът на енергетиката Росен Христов и гръцкият му колега Костас Скрекас. Това стана по време на официалното посещение в Гърция на президента Румен Радев.

Двамата енергийни министри подписаха и меморандум за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ, съобщи БТА.

Предвижда се създаването на работна група на високо равнище, с участието на представители на Министерството на енергетиката на България, на Министерството на околната среда и енергетиката на Гърция и заинтересовани субекти от двете страни. Работната група ще извърши необходимите предварителни проучвания, като изследва възможностите за структуриране на проекта за изграждане на нефтопровода Бургас - Александруполис, ще анализира вариантите за неговото финансиране и ще подготви план за действие за реализирането му.

Целта е въвеждане в експлоатация на петролопровода до края на 2024 г., посочват от прессекретариата на държавния глава. Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява, минимум пълна замяна на вноса на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници.

Стартира строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис

Стартира строителството на терминала за втечнен газ край Александруполис

Сред резервиралите капацитет е и "Булгаргаз"

В интервю за гръцкия вестник "Катимерини" Румен Радев определи двата документа като "решителна стъпка в усилията за подобряване на енергийната сигурност на Европа". По думите на президента, "поемаме пълната отговорност да превърнем тези възможности в реална видима промяна за гражданите ни, както вече направихме с пускането в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България през октомври 2022 г., което има голям принос и за енергийната диверсификация на региона."

Държавният глава отбелязва също така, че продължава работата по изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който следва да бъде завършен до края на 2023 г. и да се превърне във "врата към световния пазар на втечнен природен газ".

Нов старт в обратна посока за нефтопровода между Бургас и Александруполис

Защо България отново мисли за нефтопровод между Бургас и Александруполис

Целта на проекта - да замени руските доставки на петрол по море