Опасенията от война между Русия и Украйна разтърсват и пазара на селскостопански продукти като пшеница и царевица. Това се случва в момент, в който световните цени на храните вече са близо до 10-годишен връх.

Русия е най-големият износител на пшеница в света. Украйна също е значителен играч в износа както на пшеница, така и на царевица. Евентуално възпрепятстване и намеса в доставките на пшеница или царевица от Русия и Украйна може да изостри още инфлацията при храните, най-вече в части на света, които зависят от тези за доставки, пише CNN.

Междувременно глобалните цени на храните са се повишили с цели 28% през 2021 г., според Организацията по прехрана и земеделие на ООН и се очаква покачването да продължи и тази година, заради проблеми с веригата за доставки.

"Украйна е основен износител на пшеница и царевица и всяко прекъсване на нейния износ би довело до скок на световните цени", коментира Офелия Кутс, анализатор в глобалната консултантска компания Verisk Maplecroft.

"Комбинация от високи цени на храните и високите цени на енергията ще увеличи потенциала за гражданско недоволство и протести на много места по света, особено в Африка и Близкия изток.

Санкциите срещу Русия също имат потенциала да разтърсят пазарите, дори да не са насочени директно към селскостопанските продукти. Прекъсването на връзките с глобалната финансова система обаче би имало последствия.

Русия може увеличи данъка върху износа на пшеница, ако цената й се повиши

Русия може увеличи данъка върху износа на пшеница, ако цената й се повиши

Това ще се случи ако цените достигнат 375 долара за тон

Възможните сценарии

Сред най-големите опасения на инвеститорите и пазарните анализатори са, че Русия може да блокира украинските пристанища в Черно море. Русия и Украйна все още трябва да доставят около 15 милиона метрични тона пшеница от последната реколта и това ще е проблем, според Трейси Алън от JPMorgan.

Според експерта санкции или нарушения в износа на пшеница могат да вдигнат цените до 11 долара за бушел, което би било най-високото ниво от 2008 г. В момента те се търгуват близо до 7,93 долара за бушел. Царевицата може да достигне 8 долара за бушел - също близо до рекордните си нива. В момента се търгува на около 6,47 долара за бушел.

Според други една от най-големите тревоги би била, че фермерите в Украйна може и да не могат да се снабдят с необходимите суровини, като тор, точно преди предстоящия сезон на засаждане.

Една от най-разтърсващите последици за пазарите на зърнени култури би била, ако западните страни решат да наложат ембарго върху руския износ на пшеница. Според анализаторите от ING Русия участва в 20% от световната търговия с пшеница. Най-големите купувачи са Турция и Египет. Подобен ход обаче е малко вероятен, защото това ще повлияе негативно да най-бедните в света.

Други потенциални санкции обаче може да имат отрицателен ефект върху търговията със стоки в страната. "Санкциите срещу финансовите институции (и вероятно дори прекъсването на Русия от системата SWIFT) биха могли да затруднят търговията", коментират анализаторите на ING.