Котировките на петрола от еталонните световни марки слабо се колебаят в понеделник сутринта на фона на сигнали за потенциални сложности в търговските преговори между САЩ и Китай.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес на лондонската борса се търгуват $58,31 за барел, което е с 6 цента под нивото при закриването на сесията в петък. В последния работен ден на миналата седмица цената на тези контракти се покачи с $0,66 (1,14%), до $58,37 за барел.

Ноемврийските фючърси за американския WTI в същото време на нюйоркската стокова борса поскъпват с $0,01, до $52,82 за барел. В петък тези контракти поевтиняха с $0,36 (0,69%), до $52,81 за барел.

Пазарът възлагаше надежди на преговорите между Вашингтон и Пекин, които трябва да се възобновят след дни след месеци прекъсване. В неделя Bloomberg съобщи, позовавайки се на свои източници, че Китай съществено е стеснил кръга на темите, които е склонен да обсъжда със САЩ. И по-специално Пекин няма намерение да засяга реформирането на промишлената си политика или държавните субсидии - ключови въпроси, за чието решаване настоява администрацията на президента Тръмп.

По мнението на наблюдатели, Пекин е получил предимство в преговорите с Вашингтон, доколкото Тръмп се оказа в центъра на политически скандал, провокирайки процес на импийчмънт.

През миналата седмица Brent поевтиня с 4,4%, а WTI - с 5,5% на фона на слаби макроикономически данни за САЩ и ЕС. В петък суровината поскъпна заради данни на Baker Hughes за намаляване броя на действащите сондажни съоръжения в САЩ, които намаляват седма седмица поред.

Макроикономическите фактори, които сочат глобално забавяне компенсират рисковете от възможни проблеми с на доставките, свързано с напрежението в Близкия Изток. Неразборията около преговорите, САЩ-Китай също внасят неясното за посоката на петролния пазар, отбелязват анализаторите.