Петролният пазар в четвъртък продължава да се понижава втора сесия поред заради неочаквано високия ръст на запасите от суровината в САЩ и сигналите за отслабване на световната икономика.

Цента на майските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта спада с 16 цента - до $67,67 за барел.

Стойността на американския еталон WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се понижава с 25 цента - до $59,16 за барел.

В ход на търговията в сряда Brent поевтиня с $0,14, до $67,83 за барел, а WTI - с $0,53 - до $59,41 за барел.

Вчера енергийното министерство на САЩ съобщи, че стоковите запаси от суровината през миналата седмица са се увеличили с 2,8 млн. барела, до 442,3 млн. барела. Прогнозите на анализаторите предполагаха спад н запасите от 2,2 млн. барела.

От друга страна стоковите резерви от бензин са се намалили с 2,883 млн. барела, а на другите дестилати - с 2,075 млн. барела. Обемът на преработката на суровината също така се е съкратила рязко, въпреки че по това време на годината обичайно заводите започват нейното увеличение в преддверието на летния сезон на пътувания.

От началото на година петролът е поскъпнал с над 30 на сто, доколкото страните участнички в пакта за съкращаване на добива ОПЕК+ изпълняват ангажиментите си към споразумението. А в същото врем санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела допълнително свиват доставките за световния пазар.