Цените на референтните марки суров петрол спадат при търговия в четвъртък на фона на значително увеличение на запасите от горива в САЩ. Това помрачава оптимизма за търсенето през летния автомобилен сезон в страната.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време в четвъртък възлиза на 71,72 долара за барел, което е с 0,50 долара под цената в края на предходната сесия. В резултат на търговията в сряда тези договори останаха на своя максимум от май 2019 г. - $ 72,22 за барел.

Цената на юлските фючърси за американския суров петрол WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 69,50 долара за барел, което е с 0,46 долара по-ниско от крайната стойност в сряда. До затварянето на пазара вчера стойността на тези контракти намаля с 0,09 долара - до 69,96 долара за барел. Във вторник WTI надхвърли 70 долара за барел, достигайки ценови максимум от октомври 2018 г.

Стоковите запасите от петрол в САЩ миналата седмица са намалели с 5,24 милиона барела - до 474,03 милиона барела, показват данни на енергийното министерство на страната, публикувани в сряда. Междувременно резервите от бензин са се увеличили със 7,05 милиона барела и възлизат на 241,03 милиона барела, а на дестилатите са се увеличили с 4,41 милиона барела, до 137,21 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха намаляване на петролните резерви с 4,1 милиона барела, както и увеличение на резервите на бензин с 1 милион барела и на дестилатите - с 400 хиляди барела.

"Рафинериите изкарват много гориво, оперирайки на 91,3% от производствения си капацитет. Ръстът в търсенето на петрол бе значителен през последния месец, но леко отслабна тази седмица", каза Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

Въпреки по-големия от очакваното спад в американските запаси от нефт, пазарът изглежда се фокусира върху значително увеличение на резервите от бензин и дестилати, каза експертът.

Независимо от това, анализаторите казват, че дългосрочните перспективи за търсенето на петрол продължават да се подкрепят от базовите фактори, тъй като световната икономика се възстановява с разрастването на ваксинациите срещу коронавирус.