Петролните цени нарастват във вторник на базата на оптимизма на търговците по отношение на перспективите за търсене.

На 31 май САЩ празнуват Деня на паметта, който традиционно открива автомобилния сезон. И експертите очакват, че повишената мобилност на гражданите ще доведе до увеличаване на търсенето на петрол и петролни продукти в страната.

Успешната кампания за ваксинация срещу коронавирусната пандемия също ще увеличи потреблението на петрол в САЩ, казват експертите на Goldman Sachs. Повече от 61% от възрастното население на САЩ вече е получило поне една доза от ваксината, а броят на новите случаи на COVID-19 се е увеличил само с 0,5% миналата седмица - с най-ниския процент от март 2020 г.

Цената на юлските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures към 9,20 ч. българско време във вторник се покацват с 0,21 долара, до 68,67 долара за барел. По време на сесия в понеделник дтези контаркти поскъпнаха с $2,02 (3%) - до $ 68.46 за барел.

В същото време юлските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) поскъпнаха с 0,15 долара, до 66,20 долара за барел. В понеделник цената на WTI скочи с $2,47 (3,9%) - до $ 66,05 за барел.

Увеличението на търсенето на петрол ще компенсира очакваното увеличение на предлагането от Иран, според експертите на Goldman Sachs.

Преговорите по иранската ядрена програма във Виена, които могат да доведат до отмяна на санкциите при доставката на петрол от Техеран на световния пазар, ще продължат тази седмица. Генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви в понеделник, че агенцията и Техеран удължиха споразумението за мониторинг на иранските ядрени съоръжения от международни инспектори до 24 юни.

"Възобновяването на преговорите във Виена връща иранския въпрос на преден план", каза основателят на Vanda Insights Вандана Хари. "В допълнение към това пазарът на петрол ще се съсредоточии върху данни за енергийните резерви в САЩ, както и върху сигналите за перспективите за търсенето", казва Хари, цитирана от Bloomberg.