Цените на петрола в понеделник растат на фона на засилващото се геополитическо напрежение, свързано с влошаването на отношенията САЩ - Саудитска Арабия заради изчезналия журналист Джамал Кашоги.

Декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures сутринта се търгуват по $81,44 за барел, с $1,01 над нивото от края на петъчната сесия.

Цената на американския еталон WTI с доставка ноември на нюйоркската стокова борса NYMEX) в същото време се покачва с $0,78 - до $72,12 за барел. По време на търговията в петък тези фючърсни контракти поскъпнаха с $0,37 - до $71,34 за барел.

Президентът Тръмп заяви, че е готов сурово да накаже Саудитска Арабия в случай, че се докаже вината на властите в убийството на журналиста, известен с критиките си към кралското семейство в Рияд. В същото време От Рияд заявиха, ме не приемат обвиненията и заплахите за санкции, като обещават да отговорят на подобаващо на наказателни мерки срещу Саудитска Арабия.

Експерти се опасяват, че Рияд може да използва своето влияние в петролния сектор като политически инструмент, посочва Bloomberg.

Петролът Brent поевтиня с 4,4% през миналата седмица, което бе най-голямото снижение от април насам, цената на WTI също се понижи с 4%. Спадът в цените на двете еталонни световни марки, за първи път от пет седмици насам, е свързан преди всичко с общия срив на пазарите и търсенето на рисков активи.