Цените на петрола в началото на търговията в понеделник спадат. Инвеститорите бързат да фиксират печалбите си след ръста на котировките миналата седмица до три годишни максимуми.

Юнските фючърси за сорта на Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтинява с $0,73 (1,01%) - до $71,85 за барел.

Американският еталон WTI с доставка през май на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време се търгува по $66,81 за барел, с $0,58 (0,86%) под цената в края на сесията в петък.

През миналата седмица ръста на петролните цени бе най-голям от осем месеца насам, като котировките достигнаха нива максимални от края на 2014 година. Brent поскъпна с 8,2%, до $72,58 за барел, а WTI - с 8,6%, до $67,39 за барел.

До петък включително подема на цените се поддържаше от позитивния доклад на Международната агенция по енергетика и главно от напрежението около Сирия.

Но в същото време инвеститорите спряха да залагат за ръст на цените на WTI, независимо от продължаващото ценово рали. Броят на откритите дълги позиции се намали с на 3,275 хиляди - до 441,634 хиляди - минимум от началото на годината, показват данните на американската Комисия по фючърсна търговия (CFTC). Заедно с това залозите за повишаване стойността на Brent през седмицата достигнаха рекордно ниво.

Както стана известно от данните на Baker Hughes, броят на действащите сондажи в САЩ през миналата седмица е нараснал със 7 - до 815, нов максимум от началото на 2015 година насам.