Данните за доказаните запаси от петрол в Мексико показват намаление с 20% към началото на тази година. Това стана известно в четвъртък на заседание на Националната комисия по въглеводородите, предаде ТАСС.

Приравненият въглеводороден обем, с който потенциално може да разполага Мексико, към първи януари е бил 10,24 милиарда барела, докато година по-рано е 13,17 милиарда барела.

Намаляването на петрола е от 9,71 милиарда барела до 7,64 милиарда, а газът регистрира спад от 15,2 млрд до 12,6 млрд кубически фута.

Мексико направи истинско петролно откритие

Мексико направи истинско петролно откритие

Време е сондите да дойдат

В четвъртък агенцията за икономически прогнози и оценки „Мудис” (Moody's) понижи рейтинга си, който дава на мексиканската държавна компания „Пемекс” (Pemex) от "Baa1" до "Baa3" с отрицателна прогноза.

Петролната компания на Мексико бе принудена да започне сериозни съкращения заради продължителната криза за нефтодобива, предизвикана от ниските цени на суровия петрол на международния пазар.

Само през четвъртото тримесечие на 2015 година загубите на „Пемекс” са 168 милиарда песо (9,2 милиарда долара), което означава с 44% повче, отколкото по време на същия период на 2014 година. Властите в страната обещаха държавна подкрепа в кризисната ситуация.