ЮАР отново стана държавата с най-голяма икономика в Африка по обем на произведения Брутен вътрешен продукт. Нигерия загуби лидерската си позиция заради рецесията и девалвацията на местната валута на фона на ниските цени на петрола.

Решаващ фактор за смяната на върха стана реалният курс на нигерийската валута - найра спрямо американския долар, докато южноафриканският ранд остана доста стабилен.

Официалният курс на найрата през миналата година се понижи от 199 до 305 найри за един долар. Но икономистът от Capital Economics за страните от Африка Джон Ешбърн отбелязва, че това равнище не отговаря на реалността. По данни на AbokiFX, показващи средния курс на обменните бюра в Нигерия, по-точната и реална стойност на нигерийската валута е 460 найри за един долар.

В такъв случай, както и отчитайки разликата в темповете на инфлация в двете страни и редица други фактори, ЮАР си връща първото място по БВП в Африка през четвърто тримесечие на 2016 година. По всичко личи, че ще запази лидерската си позиция като най-голяма икономика на Черния континент и през тази година, пише Интерфакс.

Ако за сравнение се използва официалният валутен курс, то Нигерия остава лидер в Африка по очакван БВП за годината от около 410 млрд. долара спрямо 354 млрд. на ЮАР.

 

През април 2014 г. Нигерия обяви резултатите от стратегическото преразглеждане, според което обемът на БВП на страната за предходната година бе изчислен на $509 млрд. - почти два пъти по-голям отколкото се смяташе по-рано. Икономиката на ЮАР тогава се оценяваше на $372 млрд. и Нигерия зае първо място в Африка по този показател.

Резултатите за 2014 г. увеличиха разликата - нигерийският БВП нарасна до $568 млрд. докато този на ЮАР се намали до $352 млрд., заради слабия икономически ръст и спада на ранда към долара.

Анализатори бяха уверени, че Нигерия ще остане лидер по обем на БВП на континента. На първо място, заради по-голямото население (187 млн. души при 55 млн. в ЮАР) и неговото бързо нарастване. А през 2015 г. ЮАР отиде по този показател на трето място, изпреварен от Египет - още една държа с по-голямо и бързо увеличаващо се население.