Инфлацията в еврозоната се е ускори до най-високото си ниво от 13 години досега. По данни от предварителни прогнози на европейската статистическа служба Eurostat темпът на инфлацията в зоната с единна валута е достигнал 3,4%, като през предишния месец инфлацията бе на ниво от 3%, пише Bloomberg.

Не е изненадващо, че тласъкът на цените идва основно от поскъпването на енергията с цели 17,4% или с 2% повече от ръста през август.

С малко на 2 на сто поскъпват цените в категория "Храни, алкохол и тютюневи". И цените на услугите бележат по-сериозен скок на месечна база - до 1,7% спрямо 1,1% през предишния месец.

Само при цените на неенергийните индустриални стоки се наблюдава лек спад-ръст от 2,1% спрямо 2,6% през август.

Междувременно годишната потребителска инфлация в Германия се ускори за пореден месец през септември и достигна най-високо си ниво от 1993 г. насам, според предварителни данни на немската федерална статистика.

Най-голямата европейска икономика продължава да се възстановява от Covid-19 кризата, а компаниите в страната се борят с недостига на доставки и растящите производствени цени.

Потребителската инфлация в Германия се ускори до 4,1% на годишна база през септември, надвишавайки за пореден месец целевото инфлационно равнище на ЕЦБ от около 2 на сто, според предварителни данни на Destatis.